Ko je Jelena Perović – od kontroverznih prepiski do skupocjenog BMW-a

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je tokom prošle godine istragu protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, između ostalog, zbog prepiske sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom tokom 2020. i 2021. godine. Kako će se ispostaviti, danas je po nalogu SDT-a Perović uhapšena zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj.

Njen mandat na čelu Agencije za sprečavanje korupcije počeo je u julu 2020. godine, obilježile su ga brojne kontroverze a posebno se ističe prepiska sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Prepiska je izašla u javnost, a u njoj se Perović konsultovala sa Medenicom o slučajevima na kojima je radila dok je bila na poziciji predsjednice cetinjskog Suda a potom i čelnice Agencije za borbu protiv korupcije koja podrazumijeva ispitivanje porijekla imovine i odlučivanje o sukobu interesa najviših državnih organa.

To su pokazali transkripti razgovora iz telefona Vesne Medenice, koji je zaplijenjen nakon njenog hapšenja aprila 2022.

Objavljena prepiska u listu „Vijesti“ otvorila i pitanje, je li Perović u julu 2020. zakonito izabrana na mjesto direktorice ASK ili je konkurs bio namješten jer je uoči izbora na tu poziciju pisala Medenici da se moraju sresti jer je „dobila ponudu za posao“.

Vesna Medenica je u februaru prošle godine optužena pred Višim sudom u Podgorici za članstvo u kriminalnoj organizaciji njenog sina i više drugih krivičnih djela, od šverca droge do protivzakonitog uticaja i zloupotrebe položaja, podsjetila je prošle godine Radio Slobodna Evropa.

Nekoliko prepiski svjedoči da joj Medenica sugeriše kako da postupi u konkretnim sudskim predmetima.

Zakonu o sudskom savjetu i sudijama propisuje da sudija sudi i odlučuje samostalno i nezavisno i da se sudijska funkcija ne smije vršiti ni pod čijim uticajem.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) navela je svojevremeno da je Jelena Perović da je nezakonito prisvojila službeno vozilo BMW.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a ukazuju na brojne sumnje u zakonitost nabavke i korišćenja ovog vozila. Perović je te optužbe odbacila i najavila tužbu.

Bivša opozicija, a sadašnja vlast, optužilavala ju je da je selektivna i da ne kontroliše imovinu i prihode funkcionera ranije vlasti a posebno bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Iako je najavila brzu odluku o satovima koje on posjeduje a koji su jako skupocjeni Agencija godinama o tome ne odlučuje.

Odgovorajući na takve optužbe, Perović je kazala da radi po zakonu i da nema mjesta za tvrdnje da nekoga favorizuje.

Jelena Perović je na čelu Agencije za sprječavanje korupcije nepune četiri godine. Za direktorku Agencije izabrana je 24. jula 2020. godine.

Perović je prije ove funkcije bila predsjednica Osnovnog suda u Cetinju, a na tu poziciju postavljena je 2015. godine.

Od 2008. do 2015. godine Perović je bila sudija u krivičnom odjeljenju Osnovnog suda u Podgorici, članica krivičnog vanraspravnog vijeća tog suda i odjeljenja sudske prakse.

Prije nego je izabrana za sudiju u Osnovnom sudu u Podgorici, Perović je bila stručna saradnica u tom sudu od 2004. godine, a prethodno je bila sudijska pripravnica u istom sudu tri godine.

U njenoj biografiji se navodi da je tokom sudijske karijere, sudila u predmetima za koruptivna krivična djela.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA