Jovanić ostaje u pritvoru – odbijeno jemstvo od 768.000 eura

Viši sud je odbio jemstvo bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića od 768.000 eura u nepokretnostima, koje je ponudila njegova porodica kako bi se sa slobode branio od optužbi Specijalnog tužilaštva da je u više navrata zloupotrijebio službeni položaj u osam stečajnih postupaka. Odluku o jemstvu donio je sudija Višeg suda u Podgorici Zoran Radović.

Jovanić je krajem prošle godine ponudio 442.000 eura vrijednu imovinu na ime garancije da neće pobjeći ukoliko sud donese odluku da se brani sa slobode.

U januaru je član njegove šire porodice na ime garancije ponudio dodatnih 192.000 eura vrijednu imovinu, ali, kako Specijalno tužilaštvo nije dalo pozitivno mišljenje, Viši sud je odbio i ovo jemstvo. Krajem februara porodica je za Jovanićevu slobodu ponudila dodatnih 134.000 eura garancije u nekretninama, ali je sud odbio i treću ponudu jemstva.

Jovanić je uhapšen 9. maja prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru.

On je 21. decembra prošle godine na ročištu za kontrolu optužnice zamolio vanraspravno krivično vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić da u što kraćem roku odluči o njegovom predlogu za jemstvo. Istakao je da se u pritvoru nalazi već osam mjeseci i da smatra da visina zaprijećene kazne ne može biti razlog za njegovo držanje u pritvoru.

Kako je tada kazao, pored imovine koju predlaže kao garanciju, argumenti koje bi sud trebalo da uzme u obzir prilikom odlučivanja su da je otac troje djece koju izdržava, da je zaposlen, da je bio predsjednik Privrednog suda, ali i prezumpcija nevinosti.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA