Čađenović: Ako je ko gonio pripadnike kriminalnih grupa, gonio sam ih ja

Suspendovani specijalni tužilac Saša Čađenović juče je u podgoričkom Višem sudu negirao da je kao tužilac pravio ustupke pripadnicima kavačkog kriminalnog klana.

– Ako je ko gonio pripadnike kriminalnih grupa u Crnoj Gori, gonio sam ih ja. Ne da nema osnovane sumnje, no nema ni osnova sumnje da sam počinio bilo koje krivično djelo. Čitav život i radni vijek posvetio sam tužilaštvu. Rezultati koje sam postigao govore za sebe – rekao je Čađenović na ročištu za kontrolu optužnice koju je protiv njega podiglo Specijalno tužilaštvo početkom juna.

Vanraspravno krivično vijeće, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, će u narednih 15 dana da odluči da li će potvrditi ili odbaciti optužnicu koju je potpisao specijalni tužilac Miloš Šoškić.

– Najbolji svjedok mog uspješnog rada je upravo ovo vijeće, pred kojim sam mnoge optužbe podizao u posljednjih 7-8 godina. Podizao sam optužnice u najtežim predmetima gdje su donošene osuđujuće presude – podsjetio je Čađenović nekadašnje kolege.

Prethodno su advokati Lazar Aković i Vaso Bečanović kazali da tužilaštvo nema nijedan dokaz za optužbe koje Čađenoviću stavljaju na teret.

Advokat Aković je naveo da za razliku od optužbe, odbrana Čađenovića ima potpuno drugačije viđenje vezano za ovu krivično-pravnu stvar.

Naglasio je da se optužba zasniva isključivo na pretpostavkama.

Kako je dodao, satkana je „nizom činjeničnih konstrukcija koje pošto-poto hoće da optuženog Čađenovića uvedu u zonu krivične odgovornosti i da njegov rad i postupanje u spornim predmetima prikažu kao nezakonit“.

– Činjenični opis optužnice je nejasan i nerazumljiv, te kao takav nema utemeljenja u predloženim dokazima – naveo je advokat Aković.

On je kazao da je tužilaštvo pokušalo da Čađenoviću konstruiše da je tokom druge polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji više zemalja stvorio okrivljeni Radoje Zvicer i da je uklanjao krivične prijave podnijete protiv članova te kriminalne grupe.

– Za ovakve svoje tvrdnje optužba nije ponudila dokaze. Nema niti jednog dokaza da je okrivljeni Čađenović postao član kriminalne organizacije koju je navodno stvorio Zvicer. Činjenični opis je nejasan u pogledu odlučne činjenice od koga je to okrivljeni Čađenović vrbovan da postane pripadnik kriminalne organizacije koju je stvorio Radoje Zvicer i koji mu je to pripadnik kriminalne organizacije prenosio naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije Zvicera – kazao je Aković.

Podsjetio je da je Čađenović kao tužilac optužio više desetina lica koja su pripadnici „kavačkog klana“, a između ostalog optužio je za najteža krivična djela i Radoja Zvicera, organizatora kriminalne organizacije čiji je on navodni član.

Precizirao je da je protiv navodnih vođa „kavačkog klana“, početkom maja 2021. godine, u predmetu nazvanom „Kod“ Čađenović otvorio istragu, a 21. oktobra 2021. godine u tom predmetu podigao optužnicu protiv 13 članova ove kriminalne organizacije zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem pomaganja na štetu Nikole Stanišića i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Optužica je, kako je Aković podsjetio, potvrđena.

Advokat Aković je podsjetio da je isti sud 21. decembra 2022. godine potvrdio i optužnicu za otmicu i smrt Mila Radulovića, zvanog Kapetan, koju je podigao tužilac Čađenović.

– Optužnicom su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković. Na optužnici su i Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović, Miloš Radonjić i Vladimir Vučković – kazao je on.

Aković je ukazao da nema dokaza da je okrivljeni imao sa bilo kim od kriminogenih lica komunikacije koje su ostvarene preko Skaj aplikacije ili na bilo koji drugi način, te da prema dostupnim sadržajima Skaj komunikacija organizator kriminalne organizacije i članovi ne pominju njegovo ime.

Aković je, osvrnuvši se na optužbe tužilaštva da je Čađenović ,,završio“ da se ne podigne optužnica protiv Duška Roganovića za ubistvo Predraga Peda Pejovića, naveo da je tužilac postupao isključivo na osnovu dokaza.

Kako je pojasnio, svjedok saradnik nije iznio niti jednu jedinu odlučnu činjenicu, niti je ponudio niti jedan jedini valjan dokaz o tome da je Duško Roganović organizovao ubistvo.

– Njegova „znanja“ i paušalni „zaključci“ su bili nedovoljni da se pokrene krivični postupak protiv Duška Roganovića. Odredba čl. 132 ZKP-a jasno propisuje: ,,Sud ne može neko lice oglasiti krivim samo na osnovu dokaza dobijenog svjedočenjem svjedoka saradnika“. Da je okrivljeni Čađenović kao tužilac želio da pribavi korist Dušku Roganoviću nepokretanjem postupka protiv njega, logično bi bilo da ne predlaže sudu da se Milanu Kankarašu dodijeli status svjedoka saradnika, jer je objektivno mogao ući u ,,rizik“ da svojim argumentovanim kazivanjem i nuđenjem dokaza za svoje tvrdnje Kankaraš uvede Roganovića u zonu krivične odgovornosti. Ukazujem da ovlašćeni policijski službenici koji su radili na ovom predmetu i koji su provjeravali iskaz svjedoka saradnika Kankaraša nijesu uspjeli da pribave niti jedan jedini valjan dokaz o tome da je Duško Roganović organizovao ubistvo Predraga Peda Pejovića – naglasio je Aković.

On je ukazao i na ,,famozni izvještaj Europola čiji djelovi su objavljeni na portalu Libertas i koji je bio u velikoj mjeri medijski eksploatisan“.

– Nema dokaznu snagu i isti je bio bez značaja za donošenje navedene sporne odluke od strane optuženog Čađenovića… To proizilazi iz dopisa GST Vladimira Novovića upućenog Apelacionom sudu u Parizu 28. juna 2022. godine u kome se vrlo precizno navodi: „Ono što je utvrđeno jeste da su na portalu Libertas objavljeni djelovi izvještaja Europola, a ne dokaznog materijala dobijenog zamolnicom. U spisima predmeta SDT-a postojao je materijal koji je u decembru 2021. godine dobijen zamolnicom od strane nadležnih pravosudnih organa Republike Francuske – naveo je Aković.

Naglasio je da nema dileme da je Čađenović obavio dokaznu radnju saslušanja

Petra Lazovića, Milorada Žižića i Dragana Radonjića, o čemu svjedoče službene zabilješke.

Čađenoviću se stavlja na teret da je, od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalnog „kavačkog klana“. 

Foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA