Begović: Tražićemo saslušanje članova Sudskog savjeta

Sudija Zahita Camić saslušan je u svojstvu građanina, u slučaju povodom anonimne prijave protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da je, navodno, zloupotrijebila službeni položaj.

„Sudija Camić je, u svojstvu presjednika Osnovnog suda u Rožajama, dao svoj iskaz i suštinski potvrdio odbranu moje branjenice Vesne Medenice“, rekao je danas, nakon saslušanja, advokat Zdravko Begović. On je ranije kazao da je riječ o događaju sa kojim Medenica nema nikakve veze.

„Svako ima pravo da se izjašnjava o tome da li hoće dati izjavu ili ne. On je danas u svojstvu predsjednika Osnovnog suda u Rožajama dao svoj iskaz i suštinski potvrdio odbranu moje braniteljke Vesne Medenice. Rekao je da je i on dobio informaciju o tome putem nevladine organizacije, nakon dopisa koji mu je proslijedila Vesna Medenica koja je tada bila predsjednica Vrhovnog suda“, kazao je Begović.

On je tada, ističe Begović, odmah stupio u kontakt sa predsjednikom Osnovnog suda u Podgorici, koji mu je rekao da se vodi krivični postupak“.

„On je suštinski danas potvrdio ono što je kazala Medenica, negdje između redova i prebacio odgovornost na Sudski savjet, a ono što je važno reći jeste da je upravo povodom događaja zbog kojeg je sudija Zekić oglašen krivim vođen i prekršajni postupak i on je u tom prekršajnom postupku oslobođen odgovornosti“, kazao je Begović.

Ono danas što je rečeno, ponavljam, ističe Begović, je upravo ono što je tvrdila moja branjenica.

„Mi ćemo insistirati da se ovo stanje do kraja provjeri i utvrdi, tražićemo da budu saslušani i članovi Sudskog savjeta koji su u tom periodu imali svoju obavezu da odlučuju i koji su jedino mogli biti odgovorni za sve“, kazao je Begović.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica jutros je bila na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

U pitanju je prijava da je navodno zloupotrijebila službeni položaj. Camić je sudija koji je odlukom Medenice navodno primao zarade i nakon prestanka funkcije.

Podsjećamo, Medenica je sredinom jula već saslušana u SDT-u po anonimnoj prijavi da nije donijela odluku o obustavi isplate zarada jednom sudiji sa sjevera, koji je platu primao i nakon što je dao ostavku.

Advokat Vesne Medenice Zdravko Begović tada je medijima kazao da je riječ o događaju iz 2019. i 2020. godine, te da Medenica nema nikakve veze sa tim dešavanjima, budući da je tada bila samo član Sudskog savjeta koji je nadležan za ova pitanja.

Medenici se trenutno sudi po optužnici za druga krivična djela. . 

Niame, Viši sud potvrdio je optužnicu SDT-a protiv Vesne Medenice, kojoj se na teret stavlja da je član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica.

Vesna Medenica se sumnjiči da je, zloupotrebljavajući službeni položaj, uticala na određene kolege u donošenju sudskih odluka u korist kompanija „Carine“, „Fab Live“ i „Cijevna komerc“.

Optužnicom se osim njih tereti i još 15 saučesnika, kao i jedno pravno lice.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA