Akcija u zatvoru: Preorali zemlju da nađu prokrijumčarenu robu

Dvadesetak flaša alkoholnog pića i više mobilnih telefona zatvorski službenici otkopali su u Poluotvorenom odjeljenju Kazneno-popravnog doma u Spužu.

Vijesti saznaju da su flaše viskija i loze bile zakopane u zemlji, u dijelu gdje je kotlara. Navodno, alkohol, telefoni i druga nedozvoljena sredstva odatle su “rasturana” širom zatvora.

Menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) o ishodu pretresa obavijestio je Upravu policije, koja, kako je rečeno, preduzima mjere i radnje na rasvjetljavanju tog događaja.

Informaciju da su kućice i pomoćni objekti Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, tzv. ekonomija, jedan od kanala kroz koji se iza spuških bedema ubacuju nedozvoljene stvari, menadžment UIKS-a dobio je još krajem prošle godine.

Tada su i pretreseni kotlara i prostor oko nje, a zatvorskim policajcima podršku su tada pružali pripadnici Protivterorističke jedinice.

Sagovornik iz UIKS-a objašnjava da su tada, na osnovu operativnih informacija, otvarali dovode u kotlarnici, pretresali cijevi, krov, konstrukciju ispod krova… Pretres nije urodio plodom, ali je menadžment UIKS-a odlučio da smijeni načelnika KP Doma i rukovodioca zatvorske policije u tom dijelu – Miodraga Strugara i Igora Šubarića.

Za načelnika je tada imenovan Saša Burić, a za šefa zatvorske policije Slavko Jovanović.

Prema saznanjima Vijesti, oni su sa menadžmentom UIKS-a, odlučili da detaljno provjere informacije o tom “kanalu” za doturanje nedozvoljenih stvari.

“Produbili smo operativne informacije i donijeli odluku da se osim pretresa kotlare i prostora oko nje odradi prekopavanje zemljišta. U šteku smo pronašli dvadesetak flaša viskija i drugog alkoholnog pića, više mobilnih telefona, ali i više praznih, ispijenih flaša. Dvojica osuđenih lica koja su boravila u tom dijelu premještena su u zatvoreni dio, a “Istragom će utvrditi sve činjenice”, pa i da li ima eventualne odgovornosti naših službenika”, kazali su Vijestima iz UIKS-a.

Vijesti nezvanično saznaju da su u dijelu spuškog zatvora, u kom je prekopavanjem pronađen štek alkohola i telefona, boravili osuđenici Dragutin i Dejan Jelić. Nije, međutim, precizirano da li su oni ispitani u toj istrazi, ali su iz UIKS-a kazali da su ih premjestili nakon pretresa i plijena izvađenog iz zemlje.

Braća Jelić, porijeklom iz Andrijevice, osuđeni su u Njemačkoj, a izdržavaju kazne zatvora izrečene pravosnažnom presudom Višeg suda u Bijelom Polju, od 17. februara 2010. godine.

Oni su osuđeni da su nalogodavci ubistva njemačkog državljanina Helmuta Mikolija.

Flaše viskija i loze bile zakopane u zemlji, u dijelu gdje je kotlara. Navodno, alkohol, telefoni i druga nedozvoljena sredstva odatle su ‘rasturani’ širom zatvora.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA