Advokat Tomović: Sumnjamo da je neko naručio likvidaciju Šaranovića

Advokat Mladen Tomović traži od nadležnih institucija da hitno rasvijetle sve okolnosti nedavnog napada na bivšeg direktora Policijske akademije Bobana Šaranovića. Šaranović je brutalno pretučen 1. juna ove godine u Podgorici. Tom prilikom zadobio je teže povrede u vidu preloma podlaktice lijeve ruke, a zbog napada na njega uhapšen je Sava Nikitović (18) iz Nikšića, dok se i dalje traga za njegovim navodnim saučesnikom Radovanom Poparom.

Advokat Tomović, koji u postupku zastupa Šaranovića, ističe da postoje ozbiljne i čvrste indicije da je napad naručen i brižljivo planiran duži period.

– Moj klijent je napadnut usred bijela dana od strane dva njemu potpuno nepoznata lica. Sačekali su ga ispred vozila i bez riječi upozorenja napali ga armaturnim šipkama, pokušavajući da ga pogode u glavu, što je izbjegnuto njegovom instinktivnom reakcijom. Udarili su ga šipkama preko 20 puta i nanijeli mu teške tjelesne povrede. Osumnjičeni nisu prezali da izvrše napad tokom dana na izuzetno prometnom mjestu. Štaviše, jurili su Šaranovića duže od 200 metara, kako bi ga sustigli i nastavili s napadom. Napad je zaustavljen samo pukom srećom, odnosno zahvaljujući tome što su se u tom trenutku u blizini zatekli policijski službenici – kazao je Tomović.

Naglašava da Šaranović ne poznaje napadače i da nikada nije imao bilo kakav kontakt ili konflikt s njima.
– Izvršioci su čekali Šaranovića kod njegovog vozila, bez riječi mu prišli u trenutku kada je sjeo u auto i ciljano ga napali dok je bio u sjedećem položaju, limitiranih mogućnosti da pruži bilo kakav otpor i odbije napad. Takođe, očigledan dokaz da se radi o naručenom napadu je i to što je kod osumnjičenog Nikitovića pronađena sportska torba u kojoj je bila preobuka, tačnije nove patike u kesi, majica i druga garderoba. To govori da su izvršioci brižljivo planirali krivično djelo, uvjereni da će biti nemoguće dovesti ih u vezu sa ovim monstruoznim napadom, s obzirom na to da nisu imali nikakav prethodni kontakt s mojim klijentom. Takođe, kod osumnjičenog Nikitovića pronađen je i telefon ajfon 12 i modem sa internetom, koji su najvjerovatnije bili predviđeni da se koriste za obavještavanje nalogodavca, ili nalogodavaca, o ishodu naručenog napada. Zbog navedenih činjenica i dokaza, ODT je zauzelo stav da predmet treba proslijediti na ocjenu Višem državnom tužilaštvu. Da pojasnim, na početku istrage ovo djelo je kvalifikovano kao nasilničko ponašanje u sticaju sa teškom tjelesnom povredom, dok sve okolnosti ukazuju da postoje ozbiljne indicije da će djelo biti prekvalifikovano u ubistvo u pokušaju. Sačekajmo odluku nadležnog tužilaštva – rekao je Tomović.

Da je riječ o naručenoj likvidaciji, dodaje on, pokazuje i to što su napadači pokušavali da Šaranovića udare šipkom u glavu.

– Šaranović ih je spriječio u tome tako što je povukao gornji dio tijela unutar svog vozila i isturio lijevu ruku kako bi spriječio teže posledice. Na kostima podlaktice nastali su višestruki lomovi od udarca šipkom, a takvi udarci, da su izvedeni prema naumu počinilaca i da su pogodili lobanju, izazvali bi njena višestruka naprsnuća, sa izvjesno smrtnim ishodom. Uz to, jedan od osumnjičenih je s udaljenosti od četiri-pet metara gađao teškom armaturnom šipkom Šaranovića u glavu u trenutku kada su pojurili za njim, ali ga je, na sreću, promašio – objašnjava Tomović.

On naglašava da njegov klijent vodi miran život i da nema nikakve lične konflikte.

– Jedini period njegovog života koji je bio turbulentan jeste period od 2017. do 2021. godine, kada je obavljao funkciju direktora Policijske akademije u Danilovgradu. Naravno, motiv treba tražiti za sve događaje u tom periodu, pa i one koji su neposredno povezani sa Policijskom akademijom, kao i s kreiranjem atmosfere svojevrsnog medijskog linča Šaranovića. U tom periodu je ta ustanova bila pod budnom medijskom pažnjom i vođena je svojevrsna negativna kampanja protiv tadašnjeg direktora Šaranovića. Na Policijskoj akademiji bio je aktuelan štrajk dijela zaposlenih, suspenzije, kao i podnošenje više krivičnih prijava. Dakle, na organima gonjenja je da procijene da li u tom periodu treba tražiti eventualne motive za ovaj bezobziran napad – ističe Tomović i napominje da je Šaranović u izjavi datoj postupajućem tužiocu rekao da, bez obzira na tadašnje sukobe sa dijelom zaposlenih, ne smatra da se radi o osobama koje su spremne da pređu neke granice i ugroze nečiji život.

Traže hapšenje drugog napadača

Advokat Tomović ističe da su navodi odbrane osumnjičenog da su razlog napada na Šaranovića guranje i prijeki pogledi, i to unazad tri mjeseca, sračunati na usmjeravanje istrage u pogrešnom pravcu, odnosno da imaju cilj da se prikrije naručilac napada.

– Prije svega, želim naglasiti da ćemo sačekati odluku Višeg državnog tužilaštva o kvalifikaciji krivičnog djela i svaku njihovu odluku ćemo uvažiti. Takođe, očekujem od Uprave policije, a mogu reći i da u ime svog klijenta, zahtijevam da budu agilniji u pronalaženju drugog izvršioca ovog djela, koji je u bjekstvu već duže od 15 dana – istakao je Tomović.

NIKŠIĆ PROGNOZA