Protest u Igalu: Zaposlenima u Institutu ne treba deklarativna već konkretna i hitna podrška

Zaposleni u Institutu Igalo, predstavnici svih sindikata koji djeluju u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore, lokalne uprave, udruženja penzionera, građani ali i norveški pacijenti koji se decenijama rehabilituju u našoj zdravatsvenoj ustanovi, uputili su sa današnjeg protesta u Igalu apel Vladi da se što hitnije uključi u rješavanje problema radnika te ustanove.  Traže hitnu uplatu zarada kroz finansijsku pomoć koju, kako je poručila predsjednica Sindikata Instituta Igalo, dr Marija Obradović, Vlada nikada nije pružila toj ustanovi.

– Tražimo da nam se javno saopšti strateški plan Vlade CG po pitanju Instituta Igalo, jer je neophodno da se spriječi njegova dalja devastacija. Tražimo od manjinskih akcionara Instituta  da, u zavisnosti od akcijskog udjela, doprinesu rješavanju problema, kako kroz konstruktivna rješenja tako i kroz finansijsku pomoć, kazala je Obradović.

Ona je poručila da zaposleni zahtijevaju da budu uključeni u sve buduće pregovore koji se tiču njihove budućnosti, a od Opštine Herceg Novi da sa Vladom nađe rješenje za otkup akcija ili neki drugi model koji će pomoći finansijskoj stabilizaciji.

-Deklarativna podrška nam ne treba. Tražimo hitna konstruktivna rješenja, kazala je Obradović i istakla da Vlada koja otkupljuje fabrike i posjede, na žalost nije prepoznala značaj Instituta.

– Vlada zaboravlja da je država većinski poslodavac radnicima Instituta i oglušuje se na njihovo zakonsko pravo da za svoj rad budu plaćeni, kazala je Obradović i podsjetila da nisu primili četiri zarade i da još uvijek nisu usklađeni koeficijenti sa Granskim kolektivnim ugovorom koji važi za sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori.  

Poruke sa protesta uputili su i fizioterapeuti Instituta: Zorica Gregović, Nataša Tripković, Miroslav Zorić, Ana Vujadinović, Nataša Matković i Jelena Bulatović i istakli da su oni jedini radnici u Crnoj Gori sa kojima nije potpisan Kolektivni ugovor. Pitali su kakvu poruku država šalje mladim ljudima kada ignoriše činjenicu da mjesecima zaposleni u Institutu ne primaju zarade. Krajnje je vrijeme, kako su rekli, da ih predstavnici Vlade obavijeste o namjerama i tako prekine dugodišnje ponižavanje radnika.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković kazao je da su danas u Herceg Novom da kažu poslodavcima i političkim elitama da je Unija slobodnih sindikata spremna da se bori za vrijednosti 1. maja.

– Ode nam mladost, odoše naši ljudi iz Crne Gore zbog toga što im Crna Gora ne pruža dostojanstvene uslove rada. Bez radnika nema stvaranja profita i kapitala i ne može da se gradi država. Krajnje je vrijeme da stvorite dostojanstvene uslove rada kako naše kolege, a pogotovo mladi ljudi, ne bi odlazili iz države, kazao je Keković

Unija slobodnih sindikata, kako je istakao,  počinje implementaciju jedne od šest rezolucija koje su usvojili delegati četvrtog kongresa Unije slobodnih sindikata 1. novembra prošle godine.

– To je rezolucija o zaštiti privrednih subjekata koje su od posebnog značaja za državu i građane. Prošli smo mukotrpan tranzicioni proces u kojem je država privatizovala i što je i što nije trebala, što je morala i što nije morala. Od toga smo dobili na desetine hiljada ugašenih radnih mjesta, ugašenu industrijsku privredu. Krajnje je vrijeme da se taj proces zaustavi, kazao je Keković.

Poručio je da neće dati Aerodrome, Luku, Plantaže, Elektroprivredu, Vodovod i komunalna preduzeća. Jedan od tih kolektiva koji, kako je rekao, neće dati jeste Institut „Dr Simo Milošević“.    

– Institut je brend koji je pronio slavu Crne Gore širom svijeta. Vlada mora da nađe novac, da bi se investiralo u ovaj dragulj. Poručujemo političkoj eliti, ovoj i svim drugim Vladama, morate investirati u Institut. To su sitne pare u odnosu na one koje se prosipaju. Mora da se uvede odgovornost na svim nivoima i da počne da se odgovara ličnom imovinom i donese Zakon o porijeklu imovine, poručio je Keković. 

Podršku zaposlenima Instituta Igalo dao je Nezavisni sindikat policije a predsjednik te sindikalne organizacaaije Igor Rmandić zahvalio je „hrabrim radnicima Instituta, koji su odlučili da se bore za svoj hljeb, za svoj posao i svoju porodicu“.

– Ne žele da gledaju kako se neumitno urušava nešto što su generacije gradile. Želim da pozdravim i one koji rade u Institutu a danas sjede kod kuće ili ispijaju kafu po novskim kafićima. Mislim da je bilo preče da danas budu ovdje sa nama. Nemojte da vas to obeshrabri, budite jaki, čvrsti i istrajni, rezultat mora doći na kraju, kazao je Rmandić i objasnio da ta poruka proističe iz činjenice da je Nezavisni sindikat policije toliko diskriminisan ali da je gro članstva sastavljen od čvrstog materijala.

Izvor: RTV Herceg Novi/Dan

Foto: RTV Herceg Novi

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA