U Vašingtonu samit EU-SAD, jedna od tema Zapadni Balkan

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden dočekaće danas u Vašingtonu evropske lidere Šarla Mišela i Ursulu fon der Lajen, na samitu sa kojeg bi trebalo da bude poslata poruka jedinstva o sukobima u Gazi i Ukrajini.

To je drugi samit SAD-a i Evropske unije (EU) otkako je Bajden prezeo predsjedničku poziciju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, diplomatski izvori u Briselu potvrdili su da će Zapadni Balkan biti jedna od tema oko koje će se raspravljati na samitu.

Oni su naveli da je tokom pripreme sastanka spominjano da bi tema regiona obuhvatila, prije svega, dijalog Srbije i Kosova i situaciju u Bosni i Hercegovini.

Međutim, napominje se da se ne može očekivati da će mnogo vremena biti posvećeno toj temi, budući da će dvije velike krize u svijetu, ruska agresija u Ukrajini i sukob na Bliskom istoku, kao i trgovinski odnosi sa Kinom, biti veoma važne i da će se o njima najviše razgovarati na samitu.

Samit EU-SAD održava se u pozadini globalnih kriza, sa borbama u Ukrajini i ratom koji je Izrael objavio Hamasu nakon napada 7. oktobra.

Navodi se da će američki i evropski lideri biti spremni da predstave ujedinjeni front, nastojeći da ojačaju strateško partnerstvo.

Fon der Lajen je dan ranije rekla da postoji stvaran rizik šireg regionalnog sukoba, zbog rata između Izraela i Hamasa.

„Vidjeli smo kako su arapske ulice pune bijesa širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran“, kazala je Fon der Lajen.

Ona je Iran opisala kao „pokrovitelja Hamasa“ i rekla da “oni žele samo da potpiruju vatru haosa“.

Prema riječima Fon der Lajen, „Rusija, ratna mušterija Irana, pažljivo posmatra“.

Ona je dodala da su „Rusija i Hamas slični“.

Foto: elements envato

NIKŠIĆ PROGNOZA