Stano: EU još nije vidjela korake za istinsku deeskalaciju

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da države članice EU nijesu vidjele dovoljno zadovoljavajućih koraka ka istinskoj deeskalaciji i podsjetio da su mjere koje su uvedene Kosovu, direktan odgovor na eskalaciju situacije prije 24. septembra.

Stano je podsjetio da je EU bila jasna da će dok ne bude dovoljno koraka koji vode ka deeskalaciji, mjere će biti na snazi i istakao da ne postoji drugi put za Beograd i Prištinu, osim dijaloga.

„EU je posrednik u dijalogu. Nema novo šta da se kaže, EU put Srbije i Kosova ide neizbježno kroz dijalog. Obje strane moraju da shvate da dijalog mora da se nastavi. Kada je riječ o istrazi o događajima iz Banjske, ponavljam, kada se istraga završi, kada se utvrdi ko je iza napada, onda možemo da preduzmemo određene korake“, rekao je Stano.

Dodao je da je EU nekoliko puta stavila do znanja da je spremna na restriktivne mjere.

„EU je jasna, ako ne dođe do deeskalacije, ako situacija eskalira, spremni smo da uvedemo određene mjere od kojih su neke već predočene. Spremni smo da, ako članice EU procjene, da se uvedu mjere, ne samo protiv Kosova, već i protiv Srbije. Te mjere su fleksibilne, kako mogu da budu uvedene, tako mogu da budu ublažene ili ukinute“, istakao je Stano.

On je rekao da Brisel trenutno zanima da se vide jasni koraci ka deeskalaciji, da se obje strane vrate dijalogu, a čeka se i izvještaj o dešavanjima od 24. septembra.

„Očekujemo punu saradnju od Srbije, ako postoji volja, postoje i načini za saradnju. Nije naše da šaljemo poruku putem javnosti, naši srpski partneri znaju vrlo dobro šta treba da rade i šta se očekuje od njih“, rekao je Stano.

Foto: Printscreen/ YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA