Novi komandant ukrajinske vojske traži ‘promjenu metoda ratovanja’

U svom prvom obraćanju otkako je imenovan za čelnika ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Oleksandar Sirski je rekao da zemlja mora promijeniti i poboljšati svoje metode ratovanja ako se želi suprotstaviti ruskoj invaziji.

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je potrebno „jasno i detaljno planiranje akcija svih tijela vojne uprave“, dok se također osvrnuo na potrebu za modernim oružjem od zapadnih partnera Ukrajine, prenio je servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

„Samo promjene i stalno usavršavanje sredstava i metoda ratovanja omogućiće postizanje uspjeha na tom putu“, napisao je u objavi 9. februara.

Dodao je da su za ratovanje potrebna nova tehnička rješenja, uključujući sisteme bespilotnih letjelica i sredstva radijsko-elektroničkog ratovanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Sirskog 8. februara, koji je dužnost šefa oružanih snaga preuzeo od Valerija Zalužnija.

Ranije istog dana, Zelenski je Zalužniju dodijelio titulu „heroja Ukrajine“ na ceremoniji u Kijevu.

Sikorski je uspješno vodio odbranu glavnog grada Ukrajine što mu je donijelo istu titulu u septembru 2023. godine.

Promjena u vodstvu oružanih snaga dolazi u ključnom trenutku za Ukrajinu, koja od kraja 2022. nije uspjela preoteti značajan teritorij koji je ranije zauzela Rusija.

Kijev se sada također suočava s potencijalnim prekidom u isporuci vojne pomoći iz Sjedinjenih Država, najvećeg podupiratelja, jer republikanski zastupnici blokiraju paket pomoći od 60 milijardi dolara zbog zahtjeva za dubokim promjenama američke granične politike.

S ruskim snagama u ofenzivi preko prve linije i postupnim prodorima u istočni grad Avdivka, koji Moskva pokušava osvojiti nekoliko mjeseci, Zelenski je u februaru rekao da je vojsci potrebno „resetiranje“.

Sikirski (58) bio je jedan od glavnih zapovjednika koji su vodili borbu ukrajinskih oružanih snaga protiv ofenziva separatista koje podržava Rusija koje su započele 2014. nedugo nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Sirski je predvodio uspješnu protuofenzivu ukrajinskih oružanih snaga za vraćanje kontrole nad regijom Harkov u septembru te godine.

Ankete su ranije pokazale da je Zalužnijeva popularnost u zemlji jednako visoka, ako ne i veća, od popularnosti Zelenskog.

Neki su stručnjaci sugerirali da bi, ako bi Zelenski smijenio Zalužnija, to demoraliziralo dio ukrajinskih vojnika i potkopalo nacionalno jedinstvo.

Foto: Printscreen/Youtube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents