Milatović: Do kraja juna otvaramo nova pregovaračka poglavlja

Predsjednik Crne Gore Jakov MiIatović kazao je da su poruke koje je čuo ohrabrujuće i da ćemo do kraja juna imati pozitivan ishod pregovaračkih poglavlja.

– Lopta i dalje kod nas i da politički akteri u Crnoj Gori u narednom periodu još odlučnije moraju biti opredijeljeni za suštinske reforme, a ne samo za striktno određene ovakve stvari koje su naravno važne, ali za suštinske reforme koje vode ka napretku vladavine prava, ka napretku nezavisnosti medija i medijskih kompanija u Crnoj Gori i naravno ka napretku ljudskih prava – kazao je Milatović odgovarajući na pitanje Dana  kakve benefite Crna Gora nakon Samita lidera, može očekivati na međunarodnom planu.

Predsjednik Crne Gore je tokom Samita za mir u Ukrajini imao niz sastanaka sa vodećim evropskim liderima.

– Vrlo sam zadovoljan učešćem na prvoj mirovnoj konferenciji, koja se tiče Ukrajine, a koja se održala u Švajcarskoj. Znate da, pored tri važna prioriteta spoljne politike, a to su evropske integracije, kredibilno NATO članstvo i dobrosusjedski odnosi, Crna Gora je apsolutno posvećena i svim multilateralnim inicijativama i da kao mala ekonomija moramo još aktivnije i konstruktivnije da učestvujemo i u narednom periodu u svim multilateralnim inicijativama, pogotovo onim koje se tiču mira. Tako da, ja mislim da je crnogorsko učešće na mirovnom samitu bilo zapaženo. Naravno da je samit bio vrlo važan zato što je prvi koji je imao fokus mir u Ukrajini. Mir u Ukrajini je svima potreban, prije svega Ukrajini, ali mir u Ukrajini je potreban i Evropi, potreban je i svijetu. I zato je ova konferencija koja se odigrala u Švajcarskoj bila veoma važna. Ona je prva u nizu, znate da je to proces, da će taj proces sigurno uključivati održavanje narednih mirovnih konferencija. Već smo tamo čuli da je sledeća ona koja se može očekivati u nekoj od arapskih zemalja, vrlo brzo, negdje u toku jeseni – kazao je Milatović

Ova konferencija je bila dodatno važna zato što je okupila sto delegacija iz svih krajeva svijeta.

– Samo prisustvo velikog broja zemalja tzv. globalnog juga, koji ne čine samo zemlje Evrope ili Sjeverne Amerike, već i zemlje Latinske Amerike, zemlje afričkog kontinenta, tako da u tom smislu je ona bila vrlo važna. Iskoristio sam tu konferenciju kao što iskoristim i svaku takvu konferenciju, da naravno razgovaram sa brojnim liderima o stvarima koje su posebno važne za Crnu Goru, a to su dobrosusjedski odnosi. Mislim da Crna Gora je u prethodnom periodu slala dobre poruke i da u narednom periodu Crna Gora mora da bude zemlja koja uvijek šalje dobre prijateljske poruke prema svojim susjedima – poručio je Milatović.

Foto: Dan/Lazar Ružić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA