Zelenski predložio zakon da strani borci mogu da dobiju ukrajinske pasoše

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, na Dan jedinstva Ukrajine, predstavio je nacrt zakona koji dozvoljava višestruko državljanstvo, što bi omogućilo stranim borcima i etničkim Ukrajincima u inostranstvu da posjeduju ukrajinske pasoše.

Tim nacrtom strani borci ne bi morali da se odreknu državljanstva drugih zemalja.

Zelenski je u obraćanju kojim se obilježava Akt o ujedinjenju Ukrajinske Narodne Republike i kratkotrajne Zapadnoukrajinske Narodne Republike iz 1919. godine, rekao da se zakon neće primenjivati na „državljane zemlje agresora“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. ukrajinska vlada je uspostavila jedinicu sa stranim borcima u kojoj, prema nekim procjenama, ima broj oko dvije hiljade ljudi.

„Danas moramo preduzeti korake ne samo da ojačamo jedinstvo Ukrajine i našeg naroda, već i da djelujemo za jedinstvo prava i sloboda, istine o Ukrajincima, istine o nama i istine o našoj istoriji“, rekao je Zelenski.

Trenutni ukrajinski zakoni ne dozvoljavaju dvojno ili višestruko državljanstvo za vlasnike ukrajinskih pasoša.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je tokom januara sličan zakon kojim se stranim borcima omogućava da dobiju rusko državljanstvo.

Zelenski je potpisao i ukaz s nacrtom programa za „očuvanja etničkog identiteta Ukrajinaca“ koji tradicionalno borave u ruskim regionima – Krasnodarskom kraju, Belgorodu, Brjansku, Voronježu, Kursku i Rostovu.

Dan jedinstva se u Ukrajini obilježava kao državni praznik od 1999. godine.

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA