Zelenski potpisao zakon o zabrani uvoza knjiga iz Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak, 22. juna, zakon o zabrani komercijalnog uvoza knjiga iz Rusije, što je najnoviji potez za smanjenje kulturnih veza između dvije zemlje nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

„Vjerujem da je zakon ispravan“, napisao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, objavljujući da je potpisao pravni akt kojim se takođe zabranjuje komercijalni uvoz knjiga štampanih u Bjelorusiji ili na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji.

Zakon, koji je parlament usvojio prije godinu dana, takođe postavlja uslov za dobijanje posebne dozvole za uvoz knjiga na ruskom jeziku iz trećih zemalja.

Kancelarija Zelenskog saopštila je na Tviteru da će zakon „pojačati zaštitu ukrajinskog kulturnog i informativnog prostora od antiukrajinske ruske propagande“.

Ukrajina sprovodi ono što opisuje kao proces „derusifikacije“, rekavši da je neophodno poništiti viševjekovnu politiku za koju je smatrala da ima za cilj slamanje ukrajinskog identiteta.

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko zahvalio je predsjedniku na potpisivanju zakona.

„Usvajanje ovog nacrta zakona zaštitiće ukrajinski sektor izdavaštva i distribucije knjiga od destruktivnog uticaja ‘ruskog svijeta“, naveo je Tkačenko.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA