Zapošljavanje u SAD-u usporilo u junu

Zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) primjetno je posustalo u junu i gotovo je prepolovljeno u poređenju s mjesečnim prosjekom u prošloj godini, izvijestilo je ministarstvo rada.

U junu je u najvećoj svjetskoj ekonomiji neto otvoreno 209 hiljada novih radnih mjesta, nakon 306 hiljada u maju, prema revidiranom podatku.

Novi podaci pokazuju da je u maju i aprilu neto otvoreno 110 hiljada manje radnih mjesta nego što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva, prenosi SEEbiz.

Podatak za jun niži je od mjesečnog prosjeka u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, koji je iznosio 278 hiljada, i gotovo upola slabiji od prosječnih 399 hiljada novootvorenih radnih mjesta mjesečno u prošloj godini.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u državnim službama, sektoru zdravstvenih usluga, sistemu socijalnog staranja i u građevinarstvu.

Privatni sektor neto je otvorio 149 hiljada novih radnih mjesta, a državni 60 hiljada. Država je u prvih šest mjeseci ove godine u prosjeku otvarala gotovo tri puta više radnih mjesta mjesečno nego u prošloj godini, napominje ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti kliznula je u junu 0,1 postotni bod u odnosu na maj, na 3,6 odsto, uz nezaposlenih približno šest miliona građana.

Od prošlogodišnjeg marta stopa nezaposlenosti kreće se u rasponu od 3,4 do 3,7 odsto, ponovili su u ministarstvu.

Prosječna plata po satu porasla je 0,4 odsto u odnosu na maj, na 33,58 USD. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je 4,4 odsto.

Izvor: Mina business

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA