Zaposleni u minhenskom Njemačkom muzeju podmetnuo kopiju i prodao original slike

Kako je saopštio sud u Minhenu, zaposleni u Njemačkom muzeju u Minhenu podmetnuo je kopiju i prodao originalnu sliku iz zbirke. Optuženi je zarađeni novac trošio na luksuzne provode, skupe ručne satove, a priuštio je i jedan „rols-rojs“.

Tridesetogodišnji muškarac, koji je ostao neimenovan zbog strogih njemačkih zakona o privatnosti ličnosti, osuđen je za krađu još tri umjetnička djela iz Njemačkog muzeja u Minhenu (Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik). Uspio je da izbegne zatvor, ali mu je izrečena uslovna kazna od 21 mjesec i naloženo da vrati muzeju više od 60.600 eura.

U saopštenju za javnost Okružni sud u Minhenu navodi da je pri izricanju presude uzeto u obzir da je optuženi priznao djelo i pokazao „iskreno kajanje“.

„Rekao je da je postupio nepromišljeno“, navodi se u presudi suda. „Ne može da objasni svoje lakomisleno ponašanje“.

Čovjek koji je u Njemačkom muzeju radio od maja 2016. do aprila 2018. godine uspio je za to vrijeme da sliku Franca fon Štuka Priča o princu žabi (Das Märchen vom Froschkönig) zamijeni kopijom i original ponudi na aukciju. Aukcijskoj kući u Minhenu je rekao kako je slika pripadala njegovom prađedu. Slika je prodata jednoj švajcarskoj galeriji za 70.000 eura, a on je dobio skoro 50.000 u gotovini, pošto mu je aukcijska kuća naplatila troškove.

Takođe je ukrao još tri slike iz muzejskog depoa i dvije uspio da proda – Die Weinprüfung (Proba vina) Eduarda fon Grutcnera i Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge (Dvije devojke skupljaju drvo u planinama) od Franca fon Defregera. Jedno od djela je prodato na aukciji, a drugo je direktno otkupila aukcijska kuća, što mu je donijelo još 11.490 eura.

Iskoristio je novac za otplatu dugova i finansiranje „luksuznog načina života“, stoji u saopštenju suda. „Optuženi je besramno iskoristio mogućnost pristupi skladišnim prostorijama… i prodao vrijedna kulturna dobra kako bi sebi priuštio luksuzan stil života“, dodaje se.

Takođe, pokušao je da proda i ukradenu sliku Dirndl Franca fon Defregera u drugoj aukcijskoj kući u Minhenu, ali nije uspio.

U pisanoj izjavi za Si-En-En aukcijska kuća koja stoji iza tri uspješne prodaje, „Ketera kunst“ (Ketterer Kunst), navodi da „jednostavno nije (bilo) moguće da ih identifikuje kao ukradenu imovinu“.

„U potpunosti smo ispunili svoju dužnost i detaljno smo istražili pomenute radove“, dodao je portparol aukcijske kuće. „Žalimo što su djela ukradena iz muzeja… (i) blisko smo sarađivali sa (policijom) u ranoj fazi i predali svu dokumentaciju za rješavanje ovog slučaja.“

Nadležni u Njemačkom muzeju rekli su za Si-En-En da ulažu napore da povrati slike. Portparol navodi da Muzej traži da se poništi prodaja i da je jedna od ukradenih slika već u posjedu policije.

Dodaje se i da je prostor iz kojeg su slike ukradene „u osnovi dovoljno obezbijeđen” i da je Muzej prije zapošljavanja provjerio optuženog koji u to vrijeme nije imao krivični dosije.

Foto: Ilustracija/Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA