Europol: Zaplijenjeno 260.000 litara lažnog maslinovog ulja

U zajedničkoj akciji Italije i Španije uhapšeno je 11 osoba osumnjičenih za švercovanje 260.000 litara lažnog maslinovog ulja.

Prodavanje lažnog maslinovog ulja, upozorava Europol, postalo je uobičajeno u zemljama koje ga proizvode, kao što su Španija i Italija. Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama s hranom koriste tzv. „lampante ulje“, lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razredili svoj proizvod.

U pitanju je maslinovo ulje koje se ne može konzumirati. I to 260.000 litara zaplijenjeno je u akciji OPSON koja je ciljala kriminalne grupe koje se bave preprodajom krivotvorene ili pokvarene hrane.

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a Europol upozorava da se 260.000 zaplijenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamiralo i prodavalo kao pravo, odnosno kao „ekstra djevičansko maslinovo ulje“, piše Večernji list.

Za lampante maslinovo ulje karakteristična je povišena kiselost, nepoželjni ukus i izrazito neprijatan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Europol pojašnjava i da pojam „lampante“ potiče iz njegove istorijske upotrebe kada se upotrebljavalo kao gorivo u uljanim svjetiljkama.

Pojava lažnog maslinovog ulja je, po Europolu, splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, sve veće potražnje…

U racijama koje su sprovedene u Italiji i Španiji zaplijenjena su četiri automobila, 91.000 eura i razna dokumentacija.

Italijanski istražitelji su na Siciliji i u Toskani pretražili tri fabrike maslinovog ulja, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje. Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a izuzeti su i uzorci maslinovog ulja, te je jedna od tih kompanija kažnjena, jer nije na ispravan način označavala svoje proizvode. Osim toga, Europol je u Španiju poslao svoju mobilnu kancelariju kako bi se ubrzalo poređenje uzetih uzoraka maslinovog ulja.

Foto: Društvo maslinara

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents