Zapadna obala: Ubijen Palestinac koji je ranio šest Izraelaca

Izraelske snage su ubile jednog Palestinca, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici, nakon što je on danas izvršio napad u kojem je ranjeno šest Izraelaca ispred tržnog centra u naselju Male Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi agencija Rojters.

Izraelske hitne službe saopštile su da su dvojica od šest Izraelaca u teškom stanju i da je jedna od žrtava imala 14 godina.

„Ušli smo u restoran gdje smo vidjeli žrtvu kako leži potpuno svjesna sa ranama od vatrenog oružja u gornjem dijelu tijela“, rekao je izraelski bolničar Oren Bril o jednom od žrtava napada.

„Pružili smo mu spasonosno liječenje i brzo ga evakuisali u bolnicu u teškom stanju. Nakon početne procjene u traumatološkoj sali, prebačen je u operacionu salu.“

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, a koje Rojters nije mogao nezavisno da provjeri, vidi se kako je strijelac nepomičan na zemlji, obučen u jarko žuti prsluk, dok krv curi na trotoar ispod njegovog tijela.

Militantna organizacija Hamas, koja upravlja pojasom Gaze, saopštila je da je napad bio odgovor na izraelske zvaničnike koji su se prošle nedjelje popeli na Brdo hrama u Jerusalimu.

Pravni status vjerskog mesta, poznatog u judaizmu kao Brdo hrama, a u islamu kao kompleks džamije Al-Aksa, stalno je žarište u izraelsko-palestinskim odnosima.

Izraelski Kanal 12 javio je da je napadača upucao policajac koji nije bio na dužnosti. Nasilje na Zapadnoj obali, među teritorijama na kojima Palestinci žele da uspostave državu, pogoršalo se u posljednjih 15 mjeseci usljed pojačanih izraelskih racija, palestinskih uličnih napada i napada jevrejskih doseljenika na palestinska sela.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA