„Zapad ulaže mnogo truda da prisili Srbiju da ne sarađuje sa Rusijom“

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da niko sa Zapada, ko sprovodi neokolonijalnu politiku, neće spriječiti Rusiju, Srbiju i Republiku Srpsku da razvijaju uzajamno korisnu saradnju i da zajedničkim snagama doprinesu jačanju mira i stabilnosti na Balkanu.

– Znamo koliko napora Zapad ulaže kako bi prisilio naše srpske prijatelje da odustanu od saradnje sa Rusijom. Pritisak koji se na njih vrši je bez presedana, u istorijskom kontekstu to nije viđeno – rekla je Zaharova, komentarišući susret predsjednika RS Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema njenim riječima, koristi se čitav spektar ucjena, sankcija, prijetnji, sve u skladu sa najgorim evropskim tradicijama.

– Imajući to u vidu, Moskva još više cijeni samostalnu politiku Republike Srpske i njen principijelni izbor u pravcu saradnje s Rusijom, koja sve više dobija karakter strateškog partnerstva – istakla je Zaharova.

Rekla je da je dalji razvoj odnosa u potpunosti u skladu sa interesima tih naroda i da nije usmjeren ni protiv koga.

Dodala je da težnje „nedobronamjernih“ da tome nanesu štetu nemaju perspektivu.

– Nikakvi zapadni visoki predstavnici, niko ko sprovodi neokolonijalnu politiku, neće spriječiti Rusiju, Srbiju i Republiku Srpsku da razvijaju uzajamno korisnu saradnju – poručila je Zaharova.

Izvor: Pobjeda

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA