Zabilježena dva najtoplija dana u istoriji mjerenja, vrućine tek dolaze

Svjetski temperaturni rekordi oboreni su drugi dan zaredom. Naučnici upozoravaju da najtopliji ovogodišnji dani tek dolaze, a s njima i najtopliji dani ikada zabilježeni.

Prosječna globalna temperatura vazduha u utorak je iznosila 17,18°C, prema podacima američkih Nacionalnih centara za predviđanje okoline (NCEP), nadmašivši rekordnih 17,01°C postignutih u ponedjeljak, prenio je Index.hr.

Do početka ove sedmice najtopliji zabilježeni dan bio je 2016, tokom posljednjeg globalnog fenomena El Ninjo, kada je globalna prosječna temperatura dostigla 16,92°C.

U utorak je Svjetska meteorološka organizacija, meteorološko tijelo UN, potvrdilo da se El Ninjo vratio.

Stručnjaci su predvidjeli da će, u kombinaciji s povećanom vrućinom uzrokovanom antropogenim globalnim zagrijevanjem, to dovesti do više rekordnih temperatura, piše Guardian.

„El Ninjo još nije dosegnuo vrhunac, a ljeto je još uvijek u punom jeku na sjevernoj hemisferi pa ne bi bilo iznenađenje da rekord ponovno bude oboren u narednim danima ili nedjeljama“, rekao je dr. Paulo Cepi, predavač klimatskih nauka na Grentam institutu.

Dr. Karsten Hostajn, naučni saradnik za atmosfersko zračenje na Univerzitetu Lajpcig, rekao je: „Sljedećih dana vjerovatno će doći do malog pada, ali budući da je godišnji maksimum globalne temperature krajem jula, više će dana vjerovatno biti toplije nego juče (s obzirom na to da je El Ninjo sada u punom jeku) … Velike su šanse da će jul biti najtopliji u istoriji.“

Razni djelovi svijeta proživljavaju toplotne talase. Met Office je u ponedjeljak naveo da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo najtopliji jun ikad. Južni dio SAD je pod kupolom intenzivne vrućine posljednjih sedmica. U djelovima Kine nastavio se dugotrajni toplotni talas s temperaturama iznad 35°C. Sjeverna Afrika iskusila je temperature blizu 50°C, a na Bliskom istoku hiljade ljudi trpe neuobičajeno jaku vrućinu.

Izvor: index.hr

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA