Vrhovni sud SAD usvojio etički kodeks

Vrhovni sud SAD usvojio je u ponedjeljak svoj prvi formalni kodeks ponašanja, nakon višemjesečnog pritiska zbog neotkrivenih primljenih poklona i putovanja koje su bogati donatori obezbijedili nekim sudijama.

Devetoro sudija je dugo radilo bez obavezujućih propisa koji se odnose na njihovo etičko ponašanje, ali su sada sami uspostavili kodeks čiji je cilj da „na jednom mjestu grupiše etička pravila i principe koji usmjeravaju ponašanje članova suda“, navodi se u kratkom, uvodnom saopštenju.

U nepotpisanom saopštenju, sudije su navele da će kodeks uspostaviti prihvatljivu etičku praksu koju sudije odavno poštuju.

Novi kodeks nema mehanizam za sprovođenje, ostavljajući svakom sudiji da ga sam poštuje.

Ova odluka donijeta je nakon višemjesečnog izvještavanja o neotkrivenim poklonima koje su sudija Klarens Tomas i njegova supruga primili od milijardera i republikanskog donatora Harlana Kroua. Tomas je navodno odlazio na luksuzna putovanja i bavio se transakcijama nekretnina sa Krouom i učestvovao u prikupljanju sredstava za konzervativnu Kohovu političku mrežu.

Sudije Semjuel Alito i Sonja Sotomajor takođe su bili pod lupom — Alito zbog toga što je išao na pecanje sa republikanskim donatorom, a Sotomajor zato što je njeno osoblje vršilo pritisak na koledže i biblioteke da kupe velike količine njenih knjiga kako bi ih prodavali publici za vrijeme njenih posjeta tim ustanovama.

Sudije Ejmi Koni Baret, Elena Kejgan i Bret Kavano bili su glasni zagovornici uvođenja etičkog kodeksa.

Etički kodeks uvodi se u trenutku kada se povjerenje javnosti u sud približava rekordno niskom nivou, prema nedavnoj anketi Galupa.

Demokrate, uključujući senatora Dika Durbina, predsjednika senatskog Odbora za pravosiđe, pozvali su na donošenje etičkog kodeksa za sud i planiraju da pozovu Kroua i aktivistu Leonarda Lea u vezi sa njihovom ulogom u plaćanju Tomasovog luksuznog odmora.

Neki republikanci su odbacili napore demokrata da istraže etiku sudija ocijenivši ih kao reakcije liberala uznemirenih zbog konzervativne orijentacije suda.

Foto: envatoelements

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA