Vrhovni sud Nigerije odbio da poništi nedavne predsjedničke izbore

Vrhovni sud Nigerije danas je odbio da poništi izbor Bole Tinubua šefa države i odbacio prigovore opozicije da je glasanje bilo neregularno, a da Tinubu nije bio kvalifikovan da se uopšte kandiduje.

Sud je većinom glasova presudio da su razlozi za osporavanje bili „bez osnova“ potvrđujući tako stav izborne komisije da je pobjeda Tinubua regularna, čime je okončan spor koji je tu najmnogoljudniju afričku zemlju doveo u krizu poslije februarskih izbora.

Dva kandidata na izborima, Atiku Abubakar iz Narodne demokratske partije i Piter Obi iz Laburističke partije, odvojeno su osporila pobjedu Tinubua, navodeći da on nije ispunio minimalne obrazovne kvalifikacije za kandidaturu, nije obezbijedio potreban broj glasova i da se izborna komisija nije pridržavala sopstvenih odredbi pri prikupljanju i objavljivanju izbornih rezultata.

Sud je takođe odbio da prihvati dokaze za koje su Abubakarovi advokati rekli da dokazuju njihove navode da je Tinubu falsifikovao diplomu američkog univerziteta.

Današnja presuda za mnoge nije bila iznenađenje jer nijedni predsjednički izbori u Nigeriji nijesu poništeni.

Strani posmatrači su u velikoj mjeri opisali izbore na kojima je Tinubu pobijedio kao „poštenije“ u odnosu na izbore 2019. godine. Međutim, posmatrači su takođe rekli da je kašnjenje u utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata moglo omogućiti manipulisanje glasačkim listićima.

Foto: envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA