Vođa vojne hunte u Nigeru: Tranzicija do tri godine

General Abdurahman Tijani, koji je došao na vlast nakon vojnog udara u Nigeru, poručio je da ne namjerava da “konfiskuje vlast”, i da prelazni period ne može biti duži od tri godine.

“Nemamo ambiciju konfiskovati vlast. Ali, ako bi se izvršio napad na nas, to ne bi bio prelazni period u koji neki ljudi vjeruju”, rekao je Tijani u televizijskom obraćanju.

U desetominutnom govoru Tijani je najavio pokretanje “nacionalnog dijaloga” i potvrdio da će u naredih 30 dana biti formulisani “konkretni predlozi” u cilju postavljanja “temelja novog ustavnog uređenja”, prenosi Al džazira Balkans.

Tijanijev govor uslijedio je nakon posjete delegacije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), u potrazi za mirnim rješenjem krize.

“ECOWAS se sprema da napadne Niger tako što će uspostaviti okupatorsku vojnu vlast, u saradnji s nekom stranom vojskom”, kazao je Tijani, ne navodeći o kojoj stranoj zemlji je riječ.

On je osudio “ilegalne i nehumane” sankcije ECOWAS-a.

Niger je od 30. jula pod teškim finansijskim i trgovinskim sankcijama koje je uveo ECOWAS, zahtijevajući da se na vlast vrati svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum, koji je u zarobljeništvu od puča 26. jula.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA