Vladimir Kara-Murza suočen sa 25 godina zatvora u Rusiji

Jedan od najglasnijih kritičara Vladimira Putina od početka rata u Ukrajini bio je ruski politički aktivista Vladimir Kara-Murza, koji je takođe britanski državljanin. Njemu je, prema riječima članova njegove porodice, sud u Rusiji izrekao kaznu od 25 godina zatvora. 

Uhapšen je nakon što je kritikovao invaziju na Ukrajinu i u aprilu je osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje. Njegova supruga Evgenija Kara-Murza živi u Americi sa njihovom djecom i na Zapadnu ponavlja zahtjeve svog muža za pravu demokratiju u Rusiji i njegovo puštanje na slobodu.

Evgenija je kazala da Vladimirova izuzetna hrabrost nije ništa novo ni za nju ni za ljude koji ga poznaju.

„On se bori protiv Putinovog režima otkako je sam Vladimir Putin došao na vlast. Dva puta je trovan, 2015. godine i 2017. godine, a sada je u zatvoru, prijeti mu do 25 godine zatvora zbog osuđivanja rata u Ukrajini, zbog organizovanja događaja podrške političkim zatvorenicima u moskovskom centru Saharov u oktobru 2021. godine i zbog objavljivanja tri govora. Prvi je bio o nelegitimnom karakteru nedavne ustavne reforme koja je u osnovi omogućila Vladimiru Putinu da od sebe napravi cara, drugi o masovnom političkom progonu u Rusiji i treći o cenzuri: kako je medijski prostor u Rusiji očišćen od bilo kakvog oblika nezavisnih medijskih kuća i koliko je bilo ključno osigurati da rusko stanovništvo ima pristup nezavisnim medijima“, rekla je Evgenija. 

Moskovski gradski sud osudio je 17. aprila Vladimira Kara-Murzu na 25 godina zatvora zbog izdaje i širenja lažih vijesti o ruskoj vojsci.

Pored toga, on je kažnjen sa 400.000 rubalja, ograničenjem na godinu i po dana i zabranom da se bavi novinarstvom na sedam godina. 

Pretresi su održani u Moskovskom gradskom sudu iza zatvorenih vrata, a istragu je vodio Istražni komitet. Kako je nakon presude za rusku agenciju rekao Kara-Murzin advokat Vadim Prohorov, ovo je prvi put da slučaj izdaje vodi Istražni komitet, a ne Federalna služba bezbjednosti (FSB).

U intervjuu za Si En En emitovanom nekoliko sati prije nego što je uhapšen, Kara-Murza je tvrdio da Rusijom upravlja „režim ubica”, prenio je Rojters.

On je, takođe, koristio govore u Sjedinjenim Državama i širom Evrope da optuži Moskvu za bombardovanje civilnih ciljeva u Ukrajini, a tu optužbu ona odbacuje. 

Izvor: Agencije

Foto: Free Russia Foundation

NIKŠIĆ PROGNOZA