Razorni zemljotres pogodio Maroko, stradalo najmanje 1.037 osoba

Broj poginulih u razornom zemljotresu blizu Marakeša porastao na 1.037, javlja Skaj njuz.

Prethodno je marokansko ministarstvo saopštilo da su najmanje 672 osobe ranjene.

U saopštenju se navodi da je od toga 205 osoba teže povređeno. Spasioci su još na terenu i očekuje se da će broj i nastradalih i povređenih rasti.

Ministar unutrašnjih poslova Abdeluafi Laftit rekao je na brifingu za novinare u Rabatu da se veruje se da su mnoge žrtve u udaljenim oblastima planine Atlas, gde je i bio epicentar potresa.

Dodao je da postoje podaci o porodicama zarobljenim ispod ruševina svojih domova, a na stanovnike je apelovao da daju krv za povređene, kao i da se ne vraćaju u svoje domove pa je zato većina ljudi noć provela na ulici.

Rekao je i da je velika i materijalna šteta.

Ranije je bilo saopšteno da je poginulo oko 630 ljudi.

Preliminarna procena Američkog geološkog zavoda je da je zemljotres koji se dogodio sinoć u 23.11 bio jačine 6,8 Rihtera, a Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine sedam stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste.

Zemljotresi jačine od šest do 6,9 Rihtera karakterišu se kao jaki, mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra, a u svetu ih se godišnje dogodi oko 120.

Džamija Kutubija iz 12. veka u Marakešu, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti, je oštećena.

Marokanci su takođe objavili video snimke na kojima se vide oštećeni delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u Marakešu, koji je pod zaštitom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da su njegove misli sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom i spasiocima koji su na terenu.

„EU je spremna da pruži podršku Maroku u ovim teškim momentima“, napisao je na mreži Iks.

Da pruži pomoć spremna je i Velika Britanija, izjavio je šef diplomatije te zemlje Džejms Kleverli.

„Britanija će nastaviti da pomaže i svim Britancima u regionu“, napisao je na Iksu i dodao da će „prijateljima“ iz Maroka pomoći na svaki mogući način.

Ranije su saučešće uputili indijski premijer Narendra Modi i nemački kancelar Olaf Šolc.

Foto: Screenshot/Youtube

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA