Više od 50 zemalja podržava tužbu Južne Afrike protiv Izraela

Južna Afrika je saopštila da je više od 50 zemalja izrazilo svoju podršku za njen slučaj u najvišem sudu UN u kojem optužuje Izrael za genocid protiv Palestinaca u ratu u Gazi, prenose svjetske agencije.

Ostale zemlje, uključujući SAD, odbacile su optužbu Južne Afrike da Izrael krši Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a mnoge nisu ništa rekle.

Reakcija svijeta na ročištre u četvrtak i petak u Međunarodnom sudu pravde (MPS) u Hagu pokazuje očekivanu podjelu u odnosu na 75 godina star sukob Izraela i Palestinaca.

Danas je sto dana od početka njihovog najvećeg rata.

Većina zemalja koje podržavaju Južnu Afriku su iz arapskog svijeta i Afrike. U Evropi je samo Turska javno izrazila podršku.

Nijedna zapadna zemlja nije podržala južnoafričke optužbe protiv Izraela.

SAD, blizak izraelski saveznik, odbacile su ih kao neosnovane, Velika Britanija kao nepravedne, a Njemačka ih direktno odbacuje.

Kina i Rusija su malo rekle o jednom od najznačajnijih slučajeva pred međunarodnim sudom, a Evropska unija takođe nije komentarisala.

Izrael odbacuje optužbe za genocid i kaže da brani svoj narod.

Uz to navodi da ofanziva ima za cilj uništenje lidera Hamasa, ekstremističke organizacije koja vlada Gazom i da su hamasovci izazvali sukob iznenadnim napadom na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, najviše civila i odvedeno oko 250 talaca.

U izraelskom odgovoru na napade u Gazi ubijeno je više od 23.000 Palestinaca po podacima tamošnjeg Mistarstva koje kaže da su više od dvije trećine ubijenih žene i djeca. Veći dio sjeverne Gaze postao je nenaseljiv i čitavi kvartovi su sravnjeni sa zemljom u vazdušnim udarima i tenkovskom vatrom.

Južna Afrika je takođe osudila napade Hamasa 7. oktobra, ali ne opravdava odgovor Izraela.

Organizacija islamske saradnje (OIC) sa 57 zemalja članica je jedan od prvih blokova zemalja koje su javno podržale slučaj podnijet sudu u decembru prošle godine.

Ona je rekla da izraelske snage vrše masovni genocid i optužila Izrael za nasumično ciljanje civilnog stanovništava Gaze.

Arapska Liga sa 22 zemlje članice, od kojih su skoro sve u OIC, takođe je podržala slučaj Južne Afrike.

Van arapskog svijeta Namibija i Pakistan su se složile sa tom zemljom, Malezija takođe.

Indija je poput Rusije i Kine ćutala, svesna, kako se čini, da bi zauzimanje stava u tako zapaljivom slučaju moglo da naruši njene odnose u regionu.

Indijski premijer Narendra Modi je međutim jedan od prvih svjetskih lidera koji je izrazio solidarnost s Izraelom i napad Hamasa označio terorizmom.

Predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva je podržao slučaj Južne Afrike, ali nije direktno optužio Izrael za genocid, već je zatražio prekid vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da niko, pa ni svjetski sud ne može zaustaviti izraelski rat protiv Hamasa.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA