(VIDEO) Uhapšeno 13 osoba zbog prisiljavanja 400 žena na seksualnu eksploataciju

Operacija u kojoj su učestvovale češke, finske i mađarske vlasti, a koju koordiniraju Europol i Eurodžast, dovela je do identifikacije više od 90 žrtava seksualne eksploatacije. Trinaest članova kriminalne mreže osumnjičeno je da su vrbovali žrtve i transportovali ih u Finsku i druge skandinavske zemlje radi seksualne eksploatacije.

– Češki članovi kriminalne mreže, za koju se vjeruje da je zaradila najmanje 3,3 miliona eura, djelovali su kao koordinatori i nudili usluge žrtvama na web stranicama. Počinioci su mogli unaprijed rezervisati žrtve, dok su sistemi rotacije, poznati i kao „seksualne ture” ili „ringišpile”, omogućavali da se eksploatisane žrtve nude na različitim lokacijama. Istraga o rezultatima ove akcije još je u toku, jer je ukupno pobrojano više od 400 žrtava češke, mađarske i rumunske nacionalnosti- navode iz Europola.

Takozvani „operateri poziva“ u okviru mreže organizovanog kriminala držali su žrtve pod kontrolom. Uloga operatera bila je da oglašavaju žrtve na „web stranicama usluga za odrasle” i upravljaju njihovim online profilom.

– Ove Čehinje bi zatim takođe postavljale raspored sastanaka žrtava i kontrolisale vrste seksualnih usluga koje će se pružati. U nekim slučajevima, glavni počinitelji su takođe koristili određene žrtve, poznate kao ‘Alfe’, da vrše kontrolu nad ostalima. Četristo žrtava prisiljenih na seksualnu eksploataciju uglavnom su oglašavane kao Čehinje bez obzira na njihovu pravu nacionalnost- navode iz Europola.

Često su radili pod ekstremnim pritiskom, lišeni zarade i pod stalnom kontrolom kriminalaca. U slučaju da im se dozvoli povratak kući, pripadnici kriminalne mreže bi uzeli veliki dio svoje ušteđevine i iznudili još novca uz prijetnje i nasilje.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA