(VIDEO) Evakuacija zbog požara kod Atine: Vanredno stanje na Rodosu

Vlasti Grčke naredile su evakuaciju pojedinih naselja na zapadu Atine zbog velikog požara i jakog vjetra koji ga rasplamsava, prenose Nezavisne.

Mjesto Lutraki, 80 kilometara od Atine, jedno je od najviše ugroženih vatrom, jer je požar prekinuo dotok vode u taj primorski gradić.

Iz lokalne vatrogasne službe saopšteno je da su vatrogasci u večernjim satima 20. jula izgubili kontrolu nad požarom kada se pojačao vjetar, te da je od prije tri dana u vatri izgorjelo 35 kvadratnih kilometara šuma i žbunja, seoskih imanja i drugih poljoprivrednih površina.

Vanredno stanje proglašeno je na ostrvu Rodosu, gdje su izdata naređenja za evakuaciju nekoliko planinskih oblasti.

Vatrogasna služba Grčke pojačala je gašenje razbuktalog požara avionima koji su na ispomoć stigli iz Francuske i Italije.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis saopštio je da će vatrogasna služba i civilna zaštita biti u pripravnosti zbog najava da će se toplotni talas proširiti na veći dio zemlje.

Vremenske prognoze predviđaju da bi temperature u Grčkoj u nedjelju mogle da dostignu 45 stepeni Celzijusa, prenosi rt.rs.

Prethodnih dana vatrogasni, spasilački timovi, ali i vojska gasili su požare koji su izbili na više lokacija u Grčkoj, u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji, a više od hiljadu djece evakuisano je iz jednog ljetnog kampa.

Prije desetak dana izbio je požar i na širem području manastira Velika Lavra, u šumovitom dijelu Svete Gore.

foto:twitter

video:ABC news

NIKŠIĆ PROGNOZA