(VIDEO) Amerika obilježava 22 godine od napada 11. septembra

Napadi 11. septembra 2001. godine bili su niz od četiri koordinisana teroristička napada vahabističke islamističke terorističke grupe Al Kaida na SAD.

Četiri komercijalna aviona kalifornijskog tipa, koji su poletjeli sa tri različita aerodroma na sjeveroistoku SAD, otelo je tokom leta 19 terorista Al Kaide, koji su izveli napade u tri grupe po pet i jednoj grupi od četiri osobe. Let 11 Amerikan erlajnsa uletio je u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu u 8:46; sedamnaest minuta kasnije u 9:03, južni toranj STC-a pogodio je let 175 Junajted erlajnsa.

Obje kule od 110 spratova urušile su se za 1 sat i 42 minuta, što je dovelo do urušavanja ostalih struktura STC-a, uključujući Svjetski trgovinski centar 7, i značajnog oštećenja okolnih zgrada. Treći let, let 77 Amerikan erlajnsa, koji je poletjeo sa međunarodnog aerodroma Dales, otet je iznad Ohaja, a u 9:37 je pao na zapadnu stranu Pentagona (glavni štab Ministarstva odbrane SAD) u okrug Arlington u Virdžiniji, što je uzrokovalo djelimično urušavanje zgrade.

Četvrti let, let 93 Junajted erlajnsa, letio je u pravcu Vašingtona; avion se srušio u polje u blizini anksvila u Pensilvaniji u 10:03, nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se sa otmičarima za kontrolu. Istražitelji su utvrdili da je cilj leta 93 bila ili Bijela kuća ili zgrada Kapitola.

Odmah nakon napada, sumnja je brzo pala na Al Kaidu. Sjedinjene Države zvanično su odgovorile pokretanje Rata protiv terorizma i invazijom na Avganistan radi svrgavanja talibana, koji se nisu složili sa zahtjevom SAD da protjeraju Al Kaidu iz Avganistana i izruče lidera Al Kaide Osamu bin Ladena. Mnoge zemlje pojačale su svoje antiterorističko zakonodavstvo i proširile ovlašćenja organa za sprovođenje zakona i obavještajnih službi da spriječe terorističke napade.

Iako je Bin Laden u početku negirao bilo kakvu umiješanost, formalnu odgovornost za napade preuzeo je 2004. godine.[ Al Kaida i Bin Laden su kao motive naveli američku podršku Izraelu, prisustvo američkih trupa u Saudijskoj Arabiji i sankcije Iraku. Nakon što je skoro deceniju izbjegavao hapšenje, Bin Laden je lociran u Pakistanu 2011. gdje je ubijen tokom američke vojne racije.

Foto: Screenshot/Youtube

Video: The South Tower

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA