Velika pljačka zlata na aerodromu u Torontu: Šteta 20 miliona dolara

Policija istražuje veliku pljačku zlata na međunarodnom aerodromu Pirson u Torontu, odakle se često otprema zlato koje se iskopa u kanadskoj provinciji, prenosi Avaz.ba.

Kanadski zvaničnici kažu da je više od 20 miliona kanadskih dolara (13 miliona eura) u zlatu ukradeno u ponedjeljak, 17. aprila.

Kontejner sa robom dopremljen je u večernjim satima i prebačen je u skladište. Policija vjeruje da se tamo dogodila pljačka.

Ovo je jedna od najvećih pljački u istoriji Kanade. Prethodne velike bile su pljačka kanadskog javorovog sirupa iz 2011. i 2012. godine kada je 3.000 tona sirupa u vrednosti od 18,7 miliona dolara ukradeno iz skladišta u Kvebeku.

Inspektor regionalne policije Pil Stiven Duvestejn rekao je da njihov tim istražuje „sve puteve“ i opisao incident od ponedeljka kao izolovan i rijedak.

– Nestali avionski kontejner bio veličine 0,46 kvadratnih metara i u njemu se nalazilo zlato – rekao je Duvestejn na konferenciji za novinare na aerodromu.

Zvaničnici su odbili da kažu koja je aviokompanija otpremila teret, odakle je tovar došao, kao i odredište.

– Naš cilj je da riješimo ovu krađu i ne mogu da dajem više detalja – rekao je Duvestejn.

Ali putnici nisu u opasnosti, dodao je.

Policija sumnja da su upetljane organizovane kriminalne grupe, izvijestio je dnevni list Toronto san.

Inspektor Duvestejn je rekao da je prerano o tome govoriti.

– Prošla su tri dana, tako da naši istražitelji drže sve opcije otvorenim. Sve je moguće i stoga iz svih uglova analiziramo kako je ovaj predmet ukraden – rekao je on.

– Lopovi nisu ušli na aerodrom, već su pristupili skladištu koje je iznajmila treća osoba i nije pod bezbjednosnim nadzorom aerodroma – navodi se u saopćenju aerodroma.

Izvor: Avaz.ba

NIKŠIĆ PROGNOZA