Vazdušni napad na gradski trg u regiji Amhara

U vazdušnom napadu snaga Etiopije na prepun gradski trg u nemirnoj regiji Amhara ubijeno je najmanje 26 ljudi a ranjeno više od 55, rekao je visoki zdravstveni zvaničnik, nekoliko dana nakon što su vlasti saopštile da je mir u toj oblasti ponovo uspostavljen. Lokalne milicije sukobljavaju se sa etiopskom vojskom, jer ne žele da budu rasformirane, a prošle nedelje je vojska silom povratila kontrolu nad ključnim gradovima Amhare.

Do vazdušnog napada došlo je u nedjelju, i on je pogodio centar mjesta Finote Selam, rekao je zdravstveni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman iz straha od odmazde.

Taj zvaničnik je rekao da su 22 osobe poginule na licu mjesta, a da je nekoliko ranjenih moralo biti podvrgnuto amputacijama.

Dva žitelja Finote Selama rekli su da je na meti vazdušnog napada bio kamion u kojem su bili civili koji su se vraćali sa isporuke hrane borcima milicije poznate kao Fano.

Njihove tvrdnje nijesu mogli biti provjerene.

Etiopska komisija za ljudska prava koju je imenovala država danas je pomenula „vjerodostojne izveštaje o napadima i granatiranju“ u Finote Selamu i drugim gradovima Amhare „što je rezultiralo mnogim civilnim žrtvama“.

Vlasti Etiopije proglasile su vanredno stanje ranije ovog mjeseca u regionu Amhare.

Milicija Fano se bori protiv etiopskih vojnih snaga u susjednom regionu Tigraj, koji je okončan mirovnim sporazumom prošlog novembra.

Foto: Guliver images

NIKŠIĆ PROGNOZA