Vašington najavljuje sankcije odgovornima za nastavak nasilja u Sudanu

Bijela kuća je saopštila da će uvesti sankcije ljudima „koji održavaju nasilje“ u Sudanu, s obzirom da se zaraćene strane ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre.

Kako je naveo State Department, Sjedinjene Države uvode vizna ograničenja za određene ljude u Sudanu, uključujući zvaničnike dviju zaraćenih oružanih formacija – Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzo reagovanje – kao i lidere iz doba režima Omara al-Bašira, koji su „odgovorni za podrivanje ili saučesnici u podrivanju sudanske demokratske tranzicije“.

Američki predsjednik Džo Bajden je 4. maja postavio osnove za sankcije kada je izdao uredbu o proširenju ovlašćenja Sjedinjenih Država da odgovore na nasilje u Sudanu i pomognu da se sukob okonča.

„Ove mjere imaju za cilj da na odgovornost pozovu one koji su odgovorni za podrivanje mira, sigurnosti i stabilnosti Sudana“, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven.

Kako je izjavila ministrka finansija SAD-a Dženet Jelen, „sankcijama se prekidaju ključni finansijski tokovi i Snagama za brzo reagovanje i Sudanskim oružanim snagama, lišavajući ih resursa potrebnih za plaćanje vojnika, ponovno naoružavanje, snabdijevanje i vođenje rata u Sudanu“.

„Sjedinjene Države stoje na strani civila protiv onih koji nastavljaju nasilje prema narodu Sudana“, rekla je Jelen.

SAD je u četvrtak pozvao zaraćene strane u Sudanu da se vrate pregovorima o prekidu vatre i ulože zajednički napor da se pridržavaju trajnog primirja nakon što su mirovni napori iznova propali.

Sudanska vojska je u srijedu suspendovala učešće u mirovnim pregovorima, koji su se održavali u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: RSE

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA