Uzbekistan na referendumu izglasao produženje mandata predsjedniku

Referendum o izmjenama Ustava u Uzbekistanu koji obećava reformu ljudskih prava ali i omogućava veća ovlašćenja predsjedniku države, usvojen je sa više od 90 odsto glasova, objavila je danas Izborna komisija te zemlje.

Među glavnim izmjenama juče održanog referenduma je produženje predsjedničkog mandata sa pet godina na sedam godina, uz zadržavanje postojećeg ograničenja od dva mandata.

Zbog promjene dužine mandata počinje se „od nule“. Kako je predsjednik Šavkat Mirzijojev (65) u drugom mandatu, promjena Ustava omogućila je da se još dva puta kandiduje nakon što mu sadašnji mandat istekne 2026, te bi teoretski mogao da ostane na vlasti do 2040. godine.

Prema preliminarnim rezultatima, izmjene Ustava odobrilo je 90,21 odsto glasača a izlaznost je bila 84,54 odsto.

To, kako navodi agencija Frans pres, nije iznenađujujući rezultat pošto brojne nevladine organizacije i dalje smatraju Uzbekistan autoritarnom državom uprkos nedavno sprovedenim reformama.

Vlasti su tokom kampanje isticale da će izmjena oko dvije trećine Ustava omogućiti demokratizaciju zemlje i poboljšanje uslova života za 35 miliona stanovnika. Ali predsjednik Mirzijojev će biti glavni dobitnik, navodi Frans pres.

Mirzijojev nastoji da predstavi modernije lice od 2016. godine i smrti svog prethodnika Islama Karimova, kojem je bio odani premijer punih 13 godina.

Među promjenama Ustava su ukidanje smrtne kazne i jačanje pravne zaštite za građane, uključujući i one optužene za zločine.

Izvor: Beta

Foto: Reuters

NIKŠIĆ PROGNOZA