Uragan Idalija prijeti obali Floride, naređene evakuacije

Uragan Idalija ojačao je danas dok se kreće ka obali Floride, gdje su zvaničnici izdali naredbe za evakuacije i pozvali milione stanovnika da se pripreme za moguću oluju treće kategorije (od pet), kada zahvati kopno sjutra.

„Očekuje se da Idalija bude praćena vjetrovima brzine 179 kilometara na sat u srijedu ujutro prije nego što tokom dana pređe na kopno“, saopštio je Nacionalni centar za uragane sa sjedištem u Majamiju, prenosi Glas Amerike.

Guverner Floride Ron Desantis zatražio je od stanovnika koji žive u nižim područjima da se evakuišu i upozorio da bi oluja mogla da izazove talase i poplave opasne po život.

„Ako vam je rečeno da se evakuišete, morate to odmah da uradite“, rekao je Desantis na konferenciji za novinare danas.

On je kazao da su naredbe za evakuaciju izdate u 22 okruga, a otvoreno je više od 20 skloništa.

Očekuje se da Idalija pogodi područje na sjevernom dijelu Floride, između gradova Talahasi i Gejnsvil.

Međutim, putanja uragana i dalje je neizvjesna, dok se kreće iznad toplih voda Meksičkog zaliva, dan nakon što je prošla zapadno od Kube, gdje su desetine hiljade stanovnika evakuisane zbog poplava i snažnog vjetra.

Najveća opasnost prijeti od talasa, podstaknutih snažnim vjetrom, koji bi mogli da poplave niža područja, saopštile su vlasti.

Upozorenja na poplavne talase izdata su od Sarasote na sjeveru, preko Tampe, do ribarskog mjesta Indijan Pas na zapadu.

U nekim mjestima, talasi bi mogli da dostignu visinu od 2,5 do 3,7 metara.

Više od 40 školskih okruga širom regiona otkazalo je časove, dok međunarodni aerodrom u Tampi od podneva obustavlja operacije.

Mobilisano je oko 5,5 hiljada pripadnika Nacionalne garde.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA