UNESCO traži da se Venecija doda na listu ugrožene svjetske baštine

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) preporučila je da se Venecija doda na njenu listu ugrožene svjetske baštine, javlja CNN.

Ta organizacija je pozvala italijansku vladu da „osigura najveću posvećenost“ rješavanju „dugogodišnjih problema“ u Veneciji, koja se godinama bori sa prevelikim brojem turista i posljedicama klimatskih promjena.

Venecija je jedno od 1.157 mjesta koja su trenutno proglašena za svjetsku baštinu, koja imaju „izuzetnu univerzalnu vrijednost“ zbog svoje kulturne ili prirodne ponude.

Preporuku da se Venecija stavi na listu ugrožene svjetske baštine dali su UNESKO i stručnjaci savjetodavnog tijela u svom privremenom dnevnom redu uoči 45. sjednice Komiteta za svjetsku baštinu, koja bi u septembru trebalo da se održi u Rijadu.

U nacrtu rezolucije se tvrdi da u Veneciji nije bilo „značajnog napretka u rješavanju upornih i složenih pitanja vezanih posebno za masovni turizam, razvojne projekte i klimatske promjene“.

Dodaje se da ti problemi izazivaju „propadanje i oštećenje građevinskih struktura i urbanih područja, degradiranje kulturnog i društvenog identiteta imovine i ugrožavanje integriteta njenih kulturnih, ekoloških i pejzažnih atributa i vrijednosti“.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA