UN: Svijet ne smije dozvoliti novu Gazu u Libanu

IDF nastavlja sa ofanzivom u Rafi, na jugu Gaze, sa željom da završi zauzimanje grada. Lokalne palestinske vlasti tvrde da su Izraelci bombardovali izbjeglički kamp Mavasi, na jugu enklave. Nešto sjevernije, raste rizik od izbijanja rata Hezbolaha i Izraela. Iran smatra da je Hezbolah spreman na odbranu, te da je „možda i vrijeme“. Generalni sekretar UN-a poručuje da svijet ne smje dozvoliti „novu Gazu u Libanu“.

Izraelska vojska (IDF) intezivirala je ofanzivu na jugu Pojasa Gaze, gdje je u prethodnom danu poginulo više od 40 Palestinaca.

IDF pokušava da završi zauzimanje Rafe, koja im je u fokusu od početka maja, a tenkovi se probijaju u zapadni i jseverni dio grada, dok su trupe već zauzele istok, jug i centar.

Lokalni palestinski zvaničnici tvrde da je najmnje 25 Palestinaca stradalo u Mavasiju na zapadu Rafe, tokom tenkovskog granatiranja šatora u kojem su smještene raseljene porodice.

Novi sukobi su izbili i na Zapadnoj obali, kod Kalikilije, pošto je izraelska policija ubila dvojicu Palestinca koji su prethodno zapucali na vojnike usljed pokušaja hapšenja.

Nešto sjevernije, raste rizik od izbijanja rata između Hezbolaha i Izraela. Američki državni sekretar Entoni Blinken poručuje izraelskim zvaničnicima da je potrebno da se izbjegne dalja eskalacija sukoba u Libanu.

Sa druge strane, Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama smatra da je Hezbolah „sposoban da se brani od Izraela“, te da je „možda i vrijeme“. Upravo zato, generalni sekretar UN-a Antonio Guteres poziva region Bliskog istoka i svijet na uzdržanost: „Ne smijemo dozvoliti novu Gazu u Libanu“.

Dalje od borbi, dok tenzije u regionu rastu, Katar poručuje da je u određenoj mjeri ostvaren napredak u o pregovorima o prekidu vatre u Gazi.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA