UN: Stanje ljudskih prava u Rusiji znatno pogoršano

Stanje ljudskih prava u Rusiji se značajno pogoršalo od napada na Ukrajinu u februaru prošle godine, navedeno je u izvještaju specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za ljudska prava Marijane Kacarove, prenosi RTS.

Ona tvrdi da je došlo do „sistemskog gušenja“ civilnog društva i da su ruske vlasti izvele masovna proizvoljna hapšenja kritičara rata.

Onima koji su uhapšeni prijeti smrt zbog „konstantne upotrebe torture i maltretiranja“, navedeno je u izvještaju.

Ovo je prvi put da Savjet UN za ljudska prava, koji postoji 16 godina, ima mandat da ispita postupanje jedne od pet stalnih članica.

„Stručnjaci su dokumentovali nedavno usvojene restriktivne zakone koji se koriste za ‘ućutkivanje’ civilnog društva i kažnjavanje aktivista za ljudska prava i drugih zbog njihovog antiratnog ponašanja i stavova“, piše u zaključcima izvještaja.

Često nasilna primena ovih zakona i propisa, kako se dodaje, rezultirala je sistematskim udarom na organizacije civilnog društva i nezavisne medije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može da komentariše trenutno ove navode jer još nije video izvještaj. Moskva je ranije govorila da neće sarađivati sa istragom, a debata o ovom izvještaju biće održana na sjednici Savjeta u četvrtak u Ženevi.

Foto: EPA – EFE

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA