UN: Milion ljudi u Gazi suočiće se sa glađu i smrću

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da su izmjene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike. Hamas negira te navode i optužuje američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da izbegne bilo kakvu posvećenost nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska intenzivirala je napade na grad Gaza, ubijeno je najmanje deset osoba, a na desetine je ranjeno. Time je broj ubijenih od 7. oktobra porastao na 37.202, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Reagovao je i koordinator Ujedinjenih nacija za hitnu pomoć (UNOCHA) Martin Grifits koji je upozorio da će se u Pojasu Gaze do sredine jula više od milion Palestinaca suočiti sa glađu i smrću. Pozvao je lidere G7 da iskoriste svoj uticaj da to zaustave.

U međuvremenu je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan saopštio da su izmene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike.

Hamas negira te navode. Optužuje američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da izbegne bilo kakvu posvećenost nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. U izraelskom vazdušnom napadu na južni Liban ubijen je komandant Hezbolaha. Ta proiranska militantna grupa odgovorila je lansiranjem 160 raketa na sjever Izraela.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA