Ukrajina traži brži povratak djece koju je deportovala Rusija

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec izjavio je da se nada da će koalicija zemalja, formirana da olakša povratak ukrajinske djece koju je Rusija ilegalno deportovala, moći da smisli brži mehanizam za njihov povratak.

Lubinec vjeruje se da je više od 19.000 djece u Rusiji ili u okupiranim regijama Ukrajine.

Poslije prvog sastanka Nacionalne koalicije zemalja za povratak ukrajinske djece, osnovane po preporuci Kanade, Lubinec je novinarima rekao da Rusija nastavlja da deportuje ukrajinsku djecu na teritorije koje kontroliše.

Naglasio je da je prvi sastanak koalicije dao „veoma pozitivne rezultate“, ali je apelovao na „konkretne mehanizme za povratak ukrajinske djece“.

„To znači pronalaženje mehanizma za identifikaciju ukrajinske djece koju drži Rusija, proces povratka i financijsku podršku i pomoć kada se vrate na ukrajinsko tlo“, dodao je.

Ranije ove godine, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i komesarke za prava djeteta Marije Lvove-Belove zbog navodne ilegalne deportacije ukrajinske djece na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Ruske vlasti su saopštile da ne deportuju ukrajinsku djecu, već da ih evakuišu kako bi ih zaštitili od rata.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents