Uhapšen otac Mahse Amini na godišnjicu njene smrti

Iranske vlasti uhapsile su oca 22-godišnje žene čija je smrt u pritvoru prije tačno godinu izazvala dramatične antirežimske proteste koji su nastavljeni uprkos brutalnom obračunu.

Amjad Amini, otac pokojne Mahse Amini, priveden je 16. septembra ispred svoje kuće i odveden na ispitivanje u Ministarstvo obavještajnih službi u svom rodnom gradu Saghezu, saznaje Radio Farda RSE.

Rečeno mu je da njemu i njegovoj porodici danas nije dozvoljeno da napuštaju svoju kuću koju su opkolile snage sigurnosti blokirajući ulicu kako bi spriječile javne znakove neslaganja.

Čini se da je sigurnost u mnogim gradovima širom Irana pojačana na prvu godišnjicu smrti Mahse Amini, nakon noći raspršenih protesta koji su osuđivali vrhovnog vođu i zahtijevali prava za žene.

Područja glavnog grada, Teherana, i većih gradova poput Mašhada na sjeveroistoku i Širaza na jugu okupirali su demonstranti koji su kasno 15. septembra uzvikivali slogane uključujući „Smrt diktatoru!“ i „Žena, život, sloboda!“

Smrt Mahse Amini podstakla je hiljade Iranaca da izađu na ulice širom zemlje tražeći više sloboda i prava za žene. Široko rasprostranjeni nemiri, koji se nastavljaju, predstavljaju najveću prijetnju islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.

Iranska grupa za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj saopštila je da su nemiri doveli do smrti najmanje 587 ljudi, uključujući desetine djece.

Policija i bezbjednosne snage su posljednjih sedmica vršile demonstracije sile i upozorile porodicu Mahse Amini i druge da izbjegavaju obilježavanje godišnjice ili rizikuju ozbiljne posljedice.

Ipak, kasno 15. septembra bilo je znakova protesta u najmanje desetak kvartova glavnog grada i još u najmanje 12 gradova.

Internet stranica za ljudska prava Hengav izvijestila je da su naoružane trupe Islamske revolucionarne garde (IRGC) stacionirane oko kuće porodice Mahse Amini u njenom sjeverozapadnom rodnom gradu Saghez, gdje je i sahranjena. Citirao je informirani izvor koji kaže da je sigurnosno prisustvo uključivalo motorizovane snage IRGC-a i veliki broj vojnika.

Porodica Mahse Amini je navodno objavila tekst u kojem se najavljuje „tradicionalna i vjerska ceremonija“ na njenoj grobnici, ali joj je prijećeno i vršen je pritisak da poništi poziv.

Foto: EPA-EFE/JONO SEARLE

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA