Uhapšen čovjek koji je tri puta bio najtraženija osoba u Americi

Donald Santini (65) uhapšen je prošle sedmice u južnoj Kaliforniji, nakon što je u bjekstvu proveo 40 godina. Godine 1984. zadavio je Sintiju Sindi Rut Vud, tada 33-godišnjakinju, u Bradentonu na Floridi.

Santini je tri puta bio najtraženija osoba u Americi, 1990., 2005. i 2013. godine, i na toj listi ostao je sve dok policajci prošli mjesec nisu dobili njegov zahtjev za izradu pasoša.

Sudija u Tampi mu je odredio pritvor bez kaucije zbog rizika od bjekstva. Santini je nakon hapšenja pisao lokalnoj novinskoj stanici.

„Razlog zbog kojeg sam mogao tako dugo bježati je život pun ljubavi i poštovanja“, napisao je između ostalog.

„Stvari nisu onakve kakvima se čine. Trebam advokata koji me neće pokušavati progurati kroz sistem da me ućutka. Problem je što nemam novca“, dodao je.

Santini je četrdeset godina živio pod imenom Velman Simonds nedaleko od San Dijega, u gradiću Kampo sa 3.000 stanovnika.

Živio je na selu, u kući u koju je postavio nadzorne kamere i bodljikavu žicu. Često se pojavljivao na javnim skupovima, a susjedi su ga smatrali stubom zajednice. Svi su ostali zapanjeni viješću o njegovom hapšenju, kao i činjenicom da Santini ima 65 godina jer im se predstavljao kao 80-godišnjak.

U martu 1990. godine se oženio i dobio ćerku, koja je nakon hapšenja bila uvjerena da njen otac nije mogao napraviti ono za što ga se optužuje.

„Nedostaješ mi, tata. Ostani jak“, poručila mu je preko društvenih mreža.

Američki zvaničnici tvrde da ubistvo Sintije Vud nije njegov jedini nasilni zločin, prenosi „Index“.

Izvor: Dnevno

Foto: Ilustracija

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA