Ubijeni Kolumbijci optuženi za atentat na kandidata u Ekvadoru

Šestorica Kolumbijaca osumnjičenih za ubistvo predsjedničkog kandidata Ekvadora Fernanda Viljavisenija ubijeni su 6. oktobra u zatvoru, saopštili su zvaničnici.

Predsjednik Ekvadora Giljermo Laso, koji je na privatnom putu u Njujorku i koji je u 7. oktobra trebalo da posjeti Južnu Koreju, otkazao je putovanje.

Zatvorska uprava u Ekvadoru saopštila je da se u zatvoru Guayas 1 desio događaj „koji je rezultirao smrću šestoro ljudi“.

Kasnije je razjašnjeno da su pokojnici bili „kolumbijske nacionalnosti i optuženi za ubistvo bivšeg predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisenija“.

Viljavisensio, 59-godišnji novinar, ubijen je iz vatrenog oružja 9. avgusta kada je napustio predizborni skup u glavnom gradu Kito, 11 dana prije prvog kruga glasanja.

Nakon što su se pojavile vijesti o smrti u zatvoru, predsjednik Laso je rekao da se vraća kući.

„U narednih nekoliko sati vratiću se u Ekvador da se pobrinem za ovu hitnu situaciju. Nema saučesništva ni zataškavanja, ovdje će se saznati istina“, rekao je Laso na mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Kancelarija javnog tužilaštva saopštila je da su njegovi agenti, zajedno sa policijom i vojskom „sproveli bezbjednosne protokole, u svetlu nereda koji su se dogodili u petak popodne“.

U saopštenju na platformi X dodaje se da će „u narednim satima specijalizovano vojno osoblje izvršiti prve racije i izviđanje bloka 7, odakle su incidenti nastali, kako bi preuzeli kontrolu nad situacijom“.

Vlasti nijesu saopštile dalje detalje o ubistvima, koja su se desila samo nekoliko dana prije drugog kruga glasanja na predsjedničkim izborima 15. oktobra.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA