U Turskoj uhapšene 2.554 osobe nakon bombaškog napada u Ankari

Turske vlasti su uhapsile 2.554 lica u okviru nacionalne protivterorističke operacije pokrenute nakon što su kurdski militanti detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari prije nedjelju dana, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja.

Ali Jerlikaja je na društvenoj platformi X, rekao da su bjegunci uhapšeni u sklopu nacionalne inicijative pod nazivom „Operacija Heroji“.

 – Nećemo dozvoliti odbjeglim kriminalcima da lutaju našim ulicama. Odlučni smo da ih uhvatimo i predamo pravdi – rekao je on.

Turska je ove nedjelje saopštila da svi uhapšeni pripadaju zabranjenoj miliciji Kurdistanske radničke partije (PKK).

– Vlasti su za 12 bjegunaca tragale više od 10 godina – rekao je ministar, dok se za 91 tragalo pet do 10 godina, a za 2.451 manje od pet godina.

Turska je ove nedjelje saopštila da su svi ciljevi koji pripadaju zabranjenoj miliciji Radničke partije Kurdistana (PKK) i miliciji sirijskih Kurda YPG  legitimne mete za njene snage, nakon što je PKK preuzela odgovornost za nedjeljni bombaški napad u Ankari.

Ankara je saopštila da su napadači došli iz Sirije. Sa druge strane, Sirijske demokratske snage (SDF), na čelu sa milicijom IPG koju Turska smatra terorističkom organizacijom povezanom sa PKK, demantovala je ovo.

U nedelju, 1. oktobra, dvojica napadača izvela su bombaški napad ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, usled čega su lakše povrijeđena dvojica policajca.

Jedan napadač se razneo, a drugog je ubila policija. Odgovornost za napad je preuzela militantna grupa Kurdistanske radničke partije.

Foto: Pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA