U Španiji razbijena kriminalna mreža koju su vodila dvojica albanskih državljana

Španska policija, uz podršku EUROPOL-a, razbila je kriminalnu mrežu umiješanu u trgovinu drogom i pranje novca stečenog kriminalom, objavila je u četvrtak Agencija Evropske unije za provođenje zakona (EUROPOL).

Istraga je započela 2021. godine, na temelju izvještaja EUROPOL-a, što je dovelo do identifikovanja organizacije za krijumčarenje droge.

Zločinačka grupa, kako se navodi u saopštenju, predvođena albanskim državljanima, bavila se proizvodnjom i prometom marihuane, ali i organizirala poslove pranja novca za organizacije za trgovinu drogom.

Koristili su „hawala sastav“ bankarstva (odnosi se na mnoge vrste neformalnog prenosa novca koji ne uključuju fizički prenos gotovine) dok su blisko sarađivali s kineskim državljanima.

Ove osobe vršile su transfere i skrivali velike svote novca od prodaje droge. Time su se financirale nove kriminalne radnje, navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, kriminalnu mrežu predvodila su dvojica albanskih državljana, od kojih je jedan bio vođa, dok je drugi imao ulogu poručnika i računovođe.

U međuvremenu, dvojica kineskih državljana radila su za njih kao koordinatori koji su upravljali velikim portfeljem brojnih azijskih institucija rasprostranjenih širom Španije, koje su služile kao sheme pranja novca za profit od trgovine drogom.

Dana 17. jula ove godine 27 osoba je uhapšeno na nekoliko lokacija u Španiji, u Alicanteu, Barceloni, Madridu, Malagi, Sevilli i Valenciji.

Tokom ove akcije zaplijenjeni su luksuzni satovi i nakit u vrijednosti većoj od 400.000 eura, vrhunski automobili, kodirani mobilni telefoni i 615.000 eura u gotovini.

Prema navodima istražitelja, kriminalna mreža je u manje od godinu dana, između maja 2020. i marta 2021., oprala novac vrijedan više od 65 milijuna eura iz aktivnosti trgovine drogom.

Kineski državljani odigrali su glavnu ulogu u aktivnostima pranja novca. Ove velike svote novca prvo bi prošle kroz te pravne strukture, a zatim bi bile prebačene negdje drugo. Na kraju bi imovina stečena kriminalom stigla u zemlju porijekla i tamo bila uložena.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA