U oluji na sjeveru Evrope poginulo četvoro ljudi

Nevrijeme je i danas u Velikoj Britaniji, sjevernoj Njemačkoj i na jugu Skandinavije uz jak vjetar i obilnu kišu što je izazvalo poplave, evakuaciju stanovnika, prekide snabdijevanja strujom, poremetilo sav saobraćaj.

Od četvrtka su četiri osobe izgubile živote u oluji „Babet“ kako ju je nazvala britanska meteorološka služba.

Posljednja žrtva je 33-godišnja žena na čiji automobil je drvo palo na ostrvu Fehman u Baltičkom moru u petak, javila je njemačka novinska agencija dpa. Ostala tri smrtna slučaja tokom oluje su u Engleskoj i Škotskoj u četvrtak i petak.

Jaki naleti vjetra podigli su more na južnim obalama Baltičkog mora, tako da je voda probila odbranu od poplava u Danskoj i sjevernoj Njemačkoj.

U Flenzburgu, njemačkom gradu južno od granice s Danskom, nivo vode je porastao više od dva metra što je najviše za sto godina, javila je dpa. Struja u poplavljenim djelovima grada isključena iz bezbjednosnih razloga.

Trajekti i vozovi ne idu u pogođenim oblastima u Njemačkoj, Danskoj i južnoj Švedskoj. Aerodrom u Kopenhagenu danas radi, dok su u petak bila otkazana 142 leta.

Ljudi su evakuisani iz kuća i kampova u teško pogođenim oblastima u Danskoj i mnogi su bez struje. Opština Haderslev u južnoj Danskoj odlučila je da evakuiše cio priobalni dio.

„Situacija na obali je sada toliko ozbiljna da je suviše opasno da se tamo ostane. Pogođene oblasti su evakuisane i hitne službe rade“, saopštila je opštinska uprava sinoć.

Danski meteorolški institut je upozorio na jak vjetar i povišen nivo vode tokom vikenda.

U Škotskoj je predviđeno do 100 milimetara kiše za subotu i nekoliko gradova je pod crvenim vremenskim upozorenjem, što je najviši nivo koji znači opasnost za život.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA