U nekoliko evropskih gradova obilježena godišnjica smrti Mahse Amini

Više stotina ljudi okupilo se u centru Londona da obilježi godišnjicu smrti Mahse Amini, Iranke koja je preminula u pritvoru prošle godine.

Okupljeni su skandirali „Žene! Život! Sloboda!“.

Slična okupljanja su danas bila i u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Smrt Mahse Amini izazvala je masovne demonstracije u Iranu i širom svijeta prošle godine.

Nju je policija za moral uhapsila jer joj kosa virilla ispod marame, obavezne u Iranu.

Mahsa Amini je umrla 16. septembra 2022, tri dana posle hapšenja.

Iranske vlasti pokušale su da spriječe ponovno pokretanje protesta na godišnjicu njene smrti.

Njen otac je priveden ispred svoje kuće, nakon što je porodica nagovijestila da planiraju da se okupe na njenom grobu, saopštili su kurdski aktivisti grupe Hengav.

U centru Teherana i na zapadu zemlje su pojačane bezbjednosne snage.

Hengav je saopštio da je u oblastima zemlje gdje žive Kurdi pokrenut generalni štrajk, a aktivisti prate stanje. U lokalnim medijima nije bilo izvještaja o tome.

Hengav je izvijestio o široko rasprostranjenom generalnom štrajku u kurdskim oblastima u subotu, šaljući video zapise i fotografije na kojima se činilo da su ulice uglavnom prazne, a prodavnice zatvorene. Aktivisti za ljudska prava u Iranu, još jedna grupa koja pomno prati dešavanja u zemlji, takođe su prijavili generalni štrajk. U državnim medijima nije bilo priznanja štrajka.

Amini, kurdsko-iranska žena iz zapadnog regiona, umrla je tri dana nakon što ju je uhapsila moralna policija, navodno zbog kršenja zakona koji zahtjevaju od žena da pokriju kosu u javnosti. Dok su vlasti saopštile da je doživjela srčani udar, Aminine pristalice rekli su da ju je policija pretukla i da je umrla od posljedica zadobijenih povreda.

Foto: Screenshot/Youtube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA