U napadu na Odesu poginule tri osobe

U napadu dronovima na Odesu, poginule su tri osobe, tvrdi Kijev. Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je ukrajinska kontraofanziva počela. Ukrajina evakuiše ljude u oblasti Herson, zbog poplava izazvanih uništavanjem brane Nova Kahovka. SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vrijedan dvije milijarde dolara.

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je da su u ranim jutarnjim časovima ubijene tri osobe, a najmanje 10 je povrijeđeno u ruskom napadu dronovima na oblast Odesu.

Komanda dodaje da su ruske snage koristile iranski dron „šahid“ kako bi napali taj region, a sve bespilotne letjelice su uništene, prenio je Kijev independent.

Djelovi pogođenih dronova zahvatili su soliter, zbog čega je izbio požar koji su vatrogasci ugasili.

Štete je bilo i na okolnim zgradama. Vojna administracija oblasti Sumi, na severoistoku Ukrajine, takođe je danas objavila da su ruske snage granatirale sedam zajednica u toj oblasti i da je ranjena jedna osoba.

Ukrajina je evakuisala više ljudi u oblasti Herson, gdje su, prema navodima zvaničnika, najmanje četiri osobe poginule u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka.

Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ukrajinska kontraofanziva počela i da se to vidi iz korišćenja strateških rezervi.

Pentagon je objavio da će Ukrajini poslati paket pomoći vrijedan dvije milijarde dolara koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane.

Generalni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi najavio je pokretanje programa pomoći Ukrajini nakon uništenja brane Nova Kahovka, koji će predstaviti Volodimiru Zelenskom tokom posjete Ukrajini.

Izvor: RTS, RTCG

Foto: printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA