U Moldaviji desetine hiljada izašlo na proevropske proteste

Više desetina hiljada ljudi okupilo se u Kišinjevu kako bi iskazali podršku bližim vezama Moldavije sa Evropskom unijom (EU).

Policija je procijenila da se okupilo oko 75 hiljada ljudi, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa.

Skup, na kojem se pojavila i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, organizovan je nekoliko dana pred sastanak evropske političke zajednice.

Sastanak će biti održan 1. juna, a očekuje se da na njemu predsjednica Moldavije Maia Sandu dobije obećanje da će njena zemlja uskoro započeti pregovore o članstvu u EU.

Moldavija je, zajedno s Ukrajinom, pozvana na otvaranje pristupnih pregovora sa EU u junu prošle godine, nekoliko mjeseci nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Sandu, bivša zvaničnica Svjetske banke koja je školovana u Sjedinjenim Američkim Državama, došla je na vlast u novembru 2020. na listi pro-reformista.

Zamijenila je Igora Dodona, socijalističkog predsjednika kojeg je podržavala Moskva, a čiji je mandat bio uzdrman ekonomskom krizom i skandalima povezanim sa korupcijom.

Sanduino nastojanje za ostvarivanjem bližih veza sa EU uznemirilo je Moskvu, koja i dalje otvoreno podržava neke moldavske političke ličnosti.

Izvor: RSE

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA