U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 11.240 ljudi

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 11.240 ljudi, saopštilo je danas ministarstvo informisanja u Gazi.

Dodaje se da je među ubijenima 4.630 djece i 3.310 žena, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Iz ministarstva su naveli da je u Gazi stradalo 189 ljekara i 51 novinar.

Portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf Al Kidra kazao je da su najmanje 32 pacijenta iz bolnice Al-Šifa u Gazi, među kojima su i tri prijevremeno rođene bebe, umrla u protekla tri dana.

Kako prenosi Rojters, sve medicinske usluge u bolničkom kompleksu Al-Šifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene su u subotu nakon što je došlo do potpune nestašice goriva potrebnog za generatore električne energije.

Ranije danas je direktor bolnice Al-Šifa, Mohamed Abu Salmi, rekao da prijevremeno rođene bebe u toj bolnici ljekari umotavaju u foliju i stavljaju u blizini tople vode, u očajničkom pokušaju da ih održe u životu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da Al-Šifa „više ne funkcioniše kao bolnica“ i da se broj smrtnih slučajeva u njoj značajno povećao.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su stalna pucnjava i bombardovanje u oblasti oko bolnice „pogoršali ionako kritične okolnosti“.

On je na mreži X napisao da je SZO uspjela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al-Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao strašnu i opasnu.

Pojas Gaze je danas napustilo više od 560 stranih državljana preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, saopšteno je iz egipatske granične uprave.

Egipatski zvaničnik je za CNN potvrdio da su granicu prešle 564 osobe, kao i da je dozvoljen ulazak u Egipat četvorici povrijeđenih Palestinaca od kojih je svaki došao u pratnji još jedne osobe.

Prema njegovim riječima, danas je u Pojas Gaze ušlo 97 kamiona sa humanitarnom pomoći natovarenih hranom, vodom, medicinskom opremom i ljekovima.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA