U francuskim školama zabranjeno nošenje vjerskih haljina

U francuskim državnim školama od septembra će učenicama muslimanske vjeroispovijesti biti zabranjeno da nose abadžu, dugu haljinu koja pokriva cijelo telo osim glave, stopala i ruku, izjavio je ministar obrazovanja.

U Francuskoj se strogo zabranjuje isticanje vjerskih obilježja u državnim školama i vladinim zgradama, jer se time, kako kažu, krše sekularni zakoni.

Nošenje marame preko glava u državnim školama zabranjeno je od 2004. godine.

– Kada uđete u učionicu, izgled đaka ne bi trebalo da vam govori koje su vjeroispovijesti. Odlučio sam da se abadža više ne nosi u školama – rekao je ministar obrazovanja Gabrijel Atal za francusku televiziju TF1.

Odluka je uslijedila poslije višemjesečnih debata o nošenju ovog odjevnog predmeta u francuskim školama.

Djevojčice je sve više nose u obrazovnim ustanovama, što stvara političke podjele.

Desničarske partije se zalažu za njihovu zabranu, dok su ljevičari zabrinuti za prava muslimanskih žena i djevojčica.

– Sekularizam podrazumijeva da u školi budete svoji, bez obzira na religiju. Abadža je religiozni gest i njime se želi da se testira otpor Republike prema sekularnom utočištu koje škola mora da čini – rekao je Atal za TF1.

Dodao je i da će uputiti jasna pravila na nacionalnom nivou prije početka nove školske godine.

Francuska je 2010. zabranila nošenje hidžaba, što je izazvalo gnijev među muslimanima u toj zemlji u kojoj ih ima pet miliona.

U ovoj državi se od 19. vijeka strogo zabranjuje isticanje vjerskih simbola, između ostalog i hrišćanskih krstova, kako bi se spriječio bilo kakav uticaj katoličanstva na javno obrazovanje.

Tokom godina zakon se dopunjavao kako se mijenjala i struktura stanovništva, te su toj listi pridodate muslimanska marama i jevrejska kipa, ali abadže nisu bile u potpunosti zabranjene.

Debata o islamskim simbolima znatno se intenzivirala otkako je čečenski izbjeglica odrubio glavu nastavniku Semjuelu Patiju, koji je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda.

Pati je ubijen u blizini njegove škole u predgrađu Pariza 2020. godine.

Zabrana abadže je prva velika politička odluka 34-godišnjeg Gabrijela Atala, koga je predsjednik Francuske Emanuel Makron ovog ljeta imenovao za ministra obrazovanja.

Savjet muslimana Francuske (CFCM), nacionalno tijelo koje okuplja muslimanska udruženja, saopštilo je da djelovi odjeće „nemaju religiozno značenje“.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA