U dvije eksplozije kod grobnice Solejmanija poginulo 20 ljudi

Najmanje 20 ljudi je ubijeno u dvije eksplozije nedaleko od grobnice generala Iranske revolucionarne straže Kasima Solejmanija, na četvrtu godišnjicu od njegovog ubistva, prenose iranski državni mediji.

U eksplozijama je ranjeno 60 ljudi, tokom ceremonije, nedaleko od džamije Sahem el-Zaman, u gradu Kermanu, prenijela je državna televizija Irib, prenosi BBC.

Šef hitnih službi provincije Kerman kazao je da su eksplodirale bombe.

Prema video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, nekoliko tijela se vidi kako leže na zemlji.

Za Irance kojima su od Islamske revolucije simbol strogi sveštenici, general Kasim Solejmani je bio najistaknutija ličnost nacionalnog otpora šiitske teokratije, suočene s četiri decenije američkog pritiska.

Solejmani je preživio užas dugotrajnog rata Irana 1980-ih godina sa Irakom i preuzeo komandu nad elitnim snagama „Kuds“ Revolucionarne garde Irana, zaduženim za vojne akcije Islamske Republike u inostranstvu.

Bio je relativno nepoznat i u Iranu sve do američke invazije na Irak 2003. godine, a Solejmanijeva popularnost i mističnost su rasli pošto su američki zvaničnici pozvali na njegovo ubistvo.

Deceniju i po kasnije Solejmani je postao najprepoznatljiviji iranski komandant na bojnom polju, zanemarujući pozive da uđe u politiku, ali postajući jednako moćan, ako ne i više, od civilnog rukovodstva. „Ratni front je izgubljeni raj čovječanstva“, rekao je Solejmani u jednom intervjuu 2009. godine.

Solejmani je ubijen u napadu bespilotnom letjelicom američkih snaga na aerodrom u Bagdadu, po naređenju američkog predsjednika Donalda Trampa. To je na početku 2020. godine povećalo tenzije u regionu i dovelo SAD i Iran na ivicu rata.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA